
Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą
- Łatwy
- 4 osób
- 60 min.
Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad? Ciepła zapiekanka nasyci brzuchy gości i podbije ich podniebienia. Połączenie ostrego smaku chrzanu i łagodnej śmietanki jest idealne. Najważniejsza jednak jest ona - biała kiełbasa parzona. Spróbujesz naszego przepisu?
Składniki
Przygotowanie
1. Obierz cebulę i pokrój w półplastry, zeszklij na oleju.
2. Obierz ziemniaki i przy pomocy mandoliny albo ostrego noża pokrój na cieniutkie plasterki. Podduś na oleju.
3. Kiełbasę pokrój na średniej wielkości plastry.
4. Połącz śmietankę, chrzan i dwa jajka na jednolitą masę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
5. W naczyniu do zapiekania układaj kolejno przygotowaną cebulę, ziemniaki oraz kiełbasę. Następnie zalej całość masą chrzanowo-śmietanową.
6. Umieść w rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem piekarniku i piecz około 30-35 minut.
7. Serwuj z dodatkiem jajka na miękko i świeżej natki pietruszki.
Smacznego!
Komentarze