Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą

  • Łatwy
  • 4 osób
  • 60 min.

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad? Ciepła zapiekanka nasyci brzuchy gości i podbije ich podniebienia. Połączenie ostrego smaku chrzanu i łagodnej śmietanki jest idealne. Najważniejsza jednak jest ona - biała kiełbasa parzona. Spróbujesz naszego przepisu?


Przygotowanie

1. Obierz cebulę i pokrój w półplastry, zeszklij na oleju.

2. Obierz ziemniaki i przy pomocy mandoliny albo ostrego noża pokrój na cieniutkie plasterki. Podduś na oleju.

3. Kiełbasę pokrój na średniej wielkości plastry.

4. Połącz śmietankę, chrzan i dwa jajka na jednolitą masę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

5. W naczyniu do zapiekania układaj kolejno przygotowaną cebulę, ziemniaki oraz kiełbasę. Następnie zalej całość masą chrzanowo-śmietanową.

6. Umieść w rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem piekarniku i piecz około 30-35 minut.

7. Serwuj z dodatkiem jajka na miękko i świeżej natki pietruszki.

Smacznego!


Pin It


Komentarze