Przepisy str. 8
- Babka bez cukru z jabłkami i orzechamiTen przepis przypadnie do gustu osobom, które zrezygnowały z cukru w swojej diecie. Polecamy go diabetykom :) Babka jest słodka, ponieważ posłodziliśmy ją ekologicznym syropem z agawy, który ma niski indeks glikemiczny. Smacznie i zdrowo!... czytaj dalej
- Zupa krem z dyni najprostszaZdrowa zupa może być naprawdę prosta. Tu kluczowe są najwyższej jakości składniki - przede wszystkim dynia i śmietana ekologiczna. Dzięki nim zupa jest prawdziwie kremowa, pachnie wiejskim masełkiem, jest pyszna!... czytaj dalej
- Różowe naleśnikiProste danie, a jednak zupełnie niebanalne. Mocno różowy kolor pięknie kontrastuje z bielą ekologicznego twarogu z Farmy pod Świerkami. Pomysł na danie wpadł mi do głowy kiedy zastanawiałam się nad naturalnymi barwnikami do ciast. Buraki przyszły mi na myśl w pierwszej kolejności. Potem uznałam, że ...... czytaj dalej
- Burgery z fasoli adzukiZdrowy, wegetariański pomysł na obiad z nutką fast foodu. Te burgery jednak przygotowuje się w stylu slow food ;) Przede wszystkim dlatego, że dzień wcześniej należy namoczyć przez noc fasolę adzuki. Burgery według tego przepisu są wyjątkowo lekkostrawne - fasola adzuki, w przeciwieństwie do innych...... czytaj dalej
- Pasztet z fasoli mungPrzygotowanie pasztetu zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia i pozostawienia w wodzie przez noc fasoli mung. Na drugi dzień robimy pasztet. Ugotuj fasolę - ok. 20 minut aż będzie miękka. Usmaż posiekaną cebulę na oddzielnej patelni i dodaj do fasoli. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek (4-5), ja...... czytaj dalej
- Babka dyniowa z orzechami brazylijskimi i żurawinąCzas zostawić jesienne smutki. Babka dyniowa to preludium do świątecznych potraw. Korzenna, aromatyczna, słodka, z chrupiącymi orzechami brazylijskimi, umili niejeden wieczór przy dobrej herbacie.... czytaj dalej
- Wegetariańskie curryTen przepis mnie oczarował. Kiedy mam ochotę na coś orientalnego, od razu przychodzi mi ochota na wegetariańskie curry. Ilość składników jest imponująca, lecz przygotowanie potrawy całkiem proste. Czasem robię zapas na kilka dni, żeby móc dłużej cieszyć się tym smakiem. Mleczko kokosowe doskonale za...... czytaj dalej
- Ajwar (ajvar)Polecamy przepis na Ajwar - pastę na bazie papryki, pomidorów i bakłażanów wywodzącą się z kuchni bałkańskiej. Nasz przepis został trochę zmodyfikowany poprzez dodanie niestandarodowych jak na tę potrawę przypraw - świeżego tymianku i pieprzu syczuańskiego. Urozmaiceniem jest dodatek świeżego, ory...... czytaj dalej