
Babka bez cukru z jabłkami i orzechami
- Średni
- 6 osób
- 15 min.
- 45 min.
Ten przepis przypadnie do gustu osobom, które zrezygnowały z cukru w swojej diecie. Polecamy go diabetykom :) Babka jest słodka, ponieważ posłodziliśmy ją ekologicznym syropem z agawy, który ma niski indeks glikemiczny. Smacznie i zdrowo!
Składniki
- mąka pszenna (1 szklanka)
- mąka razowa (3/4 szklanki)
- soda (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- sól (1/4 łyżeczki)
- cynamon mielony (2 łyżeczki)
- syrop z agawy (3/4 szklanki)
- mleko (można zastąpić mlekiem ryżowym lub sojowym) (1/2 szklanki)
- jajka (2 sztuki)
- olej (najlepiej z orzechów włoskich) (3 łyżki)
- orzechy włoskie (150g)
- jabłka (3 małe lub 2 duże)
Przygotowanie
- Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj mąkę razową
- Dodaj proszek do pieczenia, sól, cynamon,
- Do drugiej miski wbij jajka, wlej syrop z agawy i dokładnie wymieszaj na gładką masę.
- Do jajek dodaj mleko i olej, wymieszaj.
- Połącz masę jajeczną z wymieszanymi produktami sypkimi, dokładnie wymieszaj.
- Jabłka pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta razem z orzechami.
- Podłużną formę do babki wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.
- Piecz 45 minut w nagrzanym do 180st. piekarniku (grzałki góra-dół)
Komentarze