Przepisy str. 10

  • Chłodnik z botwiny
    Chłodnik z botwiny
    Jak wiosna to botwina! Młode buraczki z różowymi pędami i soczyście zielonymi liśćmi idealnie nadają się na chłodnik. Ugasi on nie tylko głód, ale i pragnienie w coraz cieplejsze dni. A do tego jest zdrowy :) No to gotujemy! /Mateusz
    ... czytaj dalej
  • Kakaowe ciasto z rabarbarem
    Kakaowe ciasto z rabarbarem
    "Rabarbar" - to słowo kojarzy mi się z dzieciństwem. Jakoś tak dziwnie się złożyło, że to właśnie w tym okresie mojego życia (druga połowa lat 80-ych) potrawy przygotowane na bazie rabarbaru często gościły na rodzinnym stole. Potem owoc ten odszedł na długi czas w zapomnienie. Ostatnio, robiąc za...
    ... czytaj dalej
  • Truskawkowy smoothie z płatkami owsianymi
    Truskawkowy smoothie z płatkami owsianymi
    Gdy na dworze gorąco, nie w głowie nam przygotowywanie śniadań na ciepło. Świeżo upieczone ciasto też nie jest wtedy wymarzonym deserem. TRuskawkowy smoothie według naszego przepisu idealnie nadaje się na śniadanie i jako deser. Zastąpi pełnowartościowy poranny posiłek, ponieważ oprócz owoców dod...
    ... czytaj dalej
  • Pasta z zielonej soczewicy dla małych i dużych
    Pasta z zielonej soczewicy dla małych i dużych
    Wegetariańska pasta kanapkowa z zielonej soczewicy, a może Pasta Shreka? Jej przygotowanie jest banalnie proste i co najważniejsze w miarę szybkie. Nadaje się na śniadania, kolacje lub na krakersy kiedy odwiedzą Was znajomi. Dzięki kurkumie nabierze intensywnego koloru, a kiedy powiecie dzieciako...
    ... czytaj dalej
  • Amarantusowe gofry
    Amarantusowe gofry
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stevią i sodą oczyszczoną. W osobnej miseczce miksujemy jajko, maślankę, aromat waniliowy i stopiony tłuszcz. Łączymy razem zawartości obu miseczek, a następnie naszą masę przelewamy do natłuszczonego wnętrza nagrzanej gofrownicy. Pieczem...
    ... czytaj dalej
  • Batoniki amarantusowe
    Batoniki amarantusowe
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyłożyć na formę. Piec ok 30 min. w 180 st. C. Po ostygnięciu pokroić batoniki. Smacznego!
    ... czytaj dalej
  • Dip serowy (z sera Feta)
    Dip serowy (z sera Feta)
    Sezon balkonowy uważamy oficjalnie za otwarty! W roli głównej pierogi ze szpinakiem wg pięciu przemian, na które przepis znajdziecie tutaj. A jeśli szukalibyście fajnego dipu na piknikową majówkę, prezentujemy nasz kulinarny eksperyment.
    ... czytaj dalej
  • Pełnoziarniste naleśniki z pieczarkami i czeddarem
    Pełnoziarniste naleśniki z pieczarkami i czeddarem
    Robimy ciasto na naleśniki mieszając jajko, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Po odłożeniu ciasta na bok, obieramy pieczarki, kroimy na małe kawałki i podsmażamy je chwilę na patelni. Gdy pieczarki będą gotowe, zabieramy się do robienia naleśników. Na dużą patelnię wylewamy połowę ciasta (z p...
    ... czytaj dalej