Przepisy str. 10

  • Chleb z amarantusem
    Chleb z amarantusem
    Rozpuścić drożdże i cukier w 150 ml ciepłej wody. Do miski wsypać mąki, sól, ziarna, wlać mieszankę drożdżową, wymieszać dolewając wody, aby ciasto było klejącej konsystencji, dodać olej i wyrabiać przez chwilę. Przykryć i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie wyrobić jeszcze ra...
    ... czytaj dalej
  • Tarta ze szparagami na cieście francuskim
    Tarta ze szparagami na cieście francuskim
    Czy Wy też tak bardzo lubicie tarty? Ja uwielbiam pod każdą postacią - na słodko i słono, z ciastem francuskim i kruchym. Właściwie wariacji na ich temat jest całe mnóstwo, a ograniczeniem może być tylko wyobraźnia. Dziś przepis na przepyszną tartę z zielonymi szparagami, na spodzie z ciasta fran...
    ... czytaj dalej
  • Muffinki amarantusowe z rabarbarem
    Muffinki amarantusowe z rabarbarem
    Suche składniki mieszamy ze sobą a następnie dodajemy olej i mleko sojowe, na koniec dodajemy jabłko i rabarbar. Wszystko razem miksujemy. Przekładamy do foremek i posypujemy amarantusem "Popping". Muffinki powinny piec się ok 30 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
    ... czytaj dalej
  • Zupa krem z białych szparagów
    Zupa krem z białych szparagów
    Uwielbiamy zupy krem. Podawane z chrupiącymi grzankami, lekkie i pachnące. Ostatnio, za sprawą naszych przyjaciół, mieliśmy okazję zajadać się kremem cebulowym. Dziś my postanowiliśmy coś przygotować. I tak oto przedstawiamy przepis na zupę krem ze szparagów. /Mateusz
    ... czytaj dalej
  • Kompot z rabarbaru
    Kompot z rabarbaru
    Po ostatnim przepisie na placek z rabarbarem, czas na kompot. Tym bardziej, że rabarbaru mamy sporo - ciasto pochłonęło go stosunkowo mało. Wniosek - będzie dużo kompotu ;) I faktycznie - udało nam się nawet zapasteryzować go trochę na później :) /Mateusz
    ... czytaj dalej
  • Chłodnik z botwiny
    Chłodnik z botwiny
    Jak wiosna to botwina! Młode buraczki z różowymi pędami i soczyście zielonymi liśćmi idealnie nadają się na chłodnik. Ugasi on nie tylko głód, ale i pragnienie w coraz cieplejsze dni. A do tego jest zdrowy :) No to gotujemy! /Mateusz
    ... czytaj dalej
  • Kakaowe ciasto z rabarbarem
    Kakaowe ciasto z rabarbarem
    "Rabarbar" - to słowo kojarzy mi się z dzieciństwem. Jakoś tak dziwnie się złożyło, że to właśnie w tym okresie mojego życia (druga połowa lat 80-ych) potrawy przygotowane na bazie rabarbaru często gościły na rodzinnym stole. Potem owoc ten odszedł na długi czas w zapomnienie. Ostatnio, robiąc za...
    ... czytaj dalej
  • Truskawkowy smoothie z płatkami owsianymi
    Truskawkowy smoothie z płatkami owsianymi
    Gdy na dworze gorąco, nie w głowie nam przygotowywanie śniadań na ciepło. Świeżo upieczone ciasto też nie jest wtedy wymarzonym deserem. TRuskawkowy smoothie według naszego przepisu idealnie nadaje się na śniadanie i jako deser. Zastąpi pełnowartościowy poranny posiłek, ponieważ oprócz owoców dod...
    ... czytaj dalej