Przepisy str. 10
- Muffinki amarantusowe z rabarbaremSuche składniki mieszamy ze sobą a następnie dodajemy olej i mleko sojowe, na koniec dodajemy jabłko i rabarbar. Wszystko razem miksujemy. Przekładamy do foremek i posypujemy amarantusem "Popping". Muffinki powinny piec się ok 30 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku.... czytaj dalej
- Zupa krem z białych szparagówUwielbiamy zupy krem. Podawane z chrupiącymi grzankami, lekkie i pachnące. Ostatnio, za sprawą naszych przyjaciół, mieliśmy okazję zajadać się kremem cebulowym. Dziś my postanowiliśmy coś przygotować. I tak oto przedstawiamy przepis na zupę krem ze szparagów. /Mateusz... czytaj dalej
- Kompot z rabarbaruPo ostatnim przepisie na placek z rabarbarem, czas na kompot. Tym bardziej, że rabarbaru mamy sporo - ciasto pochłonęło go stosunkowo mało. Wniosek - będzie dużo kompotu ;) I faktycznie - udało nam się nawet zapasteryzować go trochę na później :) /Mateusz... czytaj dalej
- Chłodnik z botwinyJak wiosna to botwina! Młode buraczki z różowymi pędami i soczyście zielonymi liśćmi idealnie nadają się na chłodnik. Ugasi on nie tylko głód, ale i pragnienie w coraz cieplejsze dni. A do tego jest zdrowy :) No to gotujemy! /Mateusz... czytaj dalej
- Kakaowe ciasto z rabarbarem"Rabarbar" - to słowo kojarzy mi się z dzieciństwem. Jakoś tak dziwnie się złożyło, że to właśnie w tym okresie mojego życia (druga połowa lat 80-ych) potrawy przygotowane na bazie rabarbaru często gościły na rodzinnym stole. Potem owoc ten odszedł na długi czas w zapomnienie. Ostatnio, robiąc za...... czytaj dalej
- Truskawkowy smoothie z płatkami owsianymiGdy na dworze gorąco, nie w głowie nam przygotowywanie śniadań na ciepło. Świeżo upieczone ciasto też nie jest wtedy wymarzonym deserem. TRuskawkowy smoothie według naszego przepisu idealnie nadaje się na śniadanie i jako deser. Zastąpi pełnowartościowy poranny posiłek, ponieważ oprócz owoców dod...... czytaj dalej
- Pasta z zielonej soczewicy dla małych i dużychWegetariańska pasta kanapkowa z zielonej soczewicy, a może Pasta Shreka? Jej przygotowanie jest banalnie proste i co najważniejsze w miarę szybkie. Nadaje się na śniadania, kolacje lub na krakersy kiedy odwiedzą Was znajomi. Dzięki kurkumie nabierze intensywnego koloru, a kiedy powiecie dzieciako...... czytaj dalej
- Amarantusowe gofryMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stevią i sodą oczyszczoną. W osobnej miseczce miksujemy jajko, maślankę, aromat waniliowy i stopiony tłuszcz. Łączymy razem zawartości obu miseczek, a następnie naszą masę przelewamy do natłuszczonego wnętrza nagrzanej gofrownicy. Pieczem...... czytaj dalej