
Muffinki amarantusowe z rabarbarem
- Łatwy
- 6 osób
- 10 min.
- 30 min.
Składniki
- mąka z amarantusa (1/2 szklanki)
- mąka pszenna razowa (1 szklanka)
- cukier trzcinowy (1/2 szklanki)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
- mączka chleba świętojańskiego lub kakao (1 łyżeczka)
- mleko sojowe (1/2 szklanki)
- olej z pestek winogron (1/2 szklanki)
- starte jabłko (1 średnie)
- posiekana łodyga rabarbaru (1/2 łodygi)
- Amarantus "Popping" do dekoracji
Przygotowanie
- Suche składniki mieszamy ze sobą a następnie dodajemy olej i mleko sojowe, na koniec dodajemy jabłko i rabarbar.
- Wszystko razem miksujemy.
- Przekładamy do foremek i posypujemy amarantusem "Popping".
- Muffinki powinny piec się ok 30 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Komentarze