
Crostata z wiśniami
- Łatwy
- 6 osób
- 50 min.
- 45 min.
Crostata jest ciastem pochodzącym z Włoch. Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne, bo pełne świeżych owoców. Tradycyjnie ciasto na crostatę robiło się z masła klarowanego lub ogólnie większej ilości masła, niż w naszym przepisie. Aby jednak deser nie był zbyt kaloryczny, zamiast pół kostki masła - wykorzystałam tylko 1 łyżkę i dodałam klilka łyżek lodowatej wody. Można? Można! Ciasto pozostaje lepkie i lekkie :)
Jako ciekawostkę dodam, że ciasto można zrobić w wersji wytrawnej np. z mięsem, z warzywami, a nawet rybami. W wersji ekskluzywnej można dodać trufle, prosciutto lub tradycyjne sery.Granicą jest tylko wyobraźnia.
Składniki
- mąka pszenna typ 750 (1 szklanka)
- mąka pszenna razowa (typ 2000) (1/2 szklanki)
- cukier puder (1/4 szklanki)
- cynamon mielony (1/2 łyżeczki)
- sól morska (1/4 łyżeczki)
- masło schłodzone (1 łyżka)
- bardzo zimna woda (6 łyżek)
- wiśnie bez pestek (400 g)
- mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- sok z pomarańczy (2 łyżki)
- świeżo starta skórka z pomarańczy (1/2 łyżeczki)
Przygotowanie
- Połącz ze sobą w misce mąki, 2 łyżki cukru pudru, cynamon i sól. Dobrze wymieszaj.
- Dodaj łyżkę schłodzonego masła i rozdrobnij je.
- Dodwaj do ciasta po łyżce bardzo zimnej wody aż ciasto zacznie ładnie się ze sobą kleić. Powinno wystarczyć 6 łyżek, ale w razie potrzeby dodaj kolejną 1, 2 łyżki.
- Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 30 minut
W tym czasie możesz zająć się owocami:
- Umyj dokładnie owoce i wydryluj z nich pestki.
- Wsyp je do miski, zasyp 1/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i przemieszaj.
- Dodaj sok pomarańczowy i skórkę.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wyjmij ciasto i rozwałkuj na koło o średnicy ok. 30 cm - nie musi być idealne, nie martw się też postrzępionymi brzegami :)
- Przenieś ciasto na blachę wyłożoną pergaminem - gdy nałożysz owoce byłoby to bardzo trudne.
- Na samym środku wysyp wiśnie pozostawiając 4-5 cm wolnych brzegów.
- Zawiń brzegi jak na zdjęciu poniżej - możesz zrobić ładne zakładki
Piecz w 200 stoponiach przez ok.45 minut. Ciasto można podawać na ciepło i na zimno. Do dekoracji wystarczy posypać wierzch cukrem pudrem.
Komentarze