Crostata z wiśniami

Crostata z wiśniami

  • Łatwy
  • 6 osób
  • 50 min.
  • 45 min.

Crostata jest ciastem pochodzącym z Włoch. Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne, bo pełne świeżych owoców. Tradycyjnie ciasto na crostatę robiło się z masła klarowanego lub ogólnie większej ilości masła, niż w naszym przepisie. Aby jednak deser nie był zbyt kaloryczny, zamiast pół kostki masła - wykorzystałam tylko 1 łyżkę i dodałam klilka łyżek lodowatej wody. Można? Można! Ciasto pozostaje lepkie i lekkie :)

Jako ciekawostkę dodam, że ciasto można zrobić w wersji wytrawnej np. z mięsem, z warzywami, a nawet rybami. W wersji ekskluzywnej można dodać trufle, prosciutto lub tradycyjne sery.Granicą jest tylko wyobraźnia.


Przygotowanie

  1. Połącz ze sobą w misce mąki, 2 łyżki cukru pudru, cynamon i sól. Dobrze wymieszaj.
  2. Dodaj łyżkę schłodzonego masła i rozdrobnij je.
  3. Dodwaj do ciasta po łyżce bardzo zimnej wody aż ciasto zacznie ładnie się ze sobą kleić. Powinno wystarczyć 6 łyżek, ale w razie potrzeby dodaj kolejną 1, 2 łyżki.
  4. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 30 minut

W tym czasie możesz zająć się owocami:

  1. Umyj dokładnie owoce i wydryluj z nich pestki.
  2. Wsyp je do miski, zasyp 1/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i przemieszaj.
  3. Dodaj sok pomarańczowy i skórkę.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  1. Wyjmij ciasto i rozwałkuj na koło o średnicy ok. 30 cm - nie musi być idealne, nie martw się też postrzępionymi brzegami :)
  2. Przenieś ciasto na blachę wyłożoną pergaminem - gdy nałożysz owoce byłoby to bardzo trudne.
  3. Na samym środku wysyp wiśnie pozostawiając 4-5 cm wolnych brzegów.
  4. Zawiń brzegi jak na zdjęciu poniżej - możesz zrobić ładne zakładki

Sposób zawijania brzegów - crostata

Piecz w 200 stoponiach przez ok.45 minut. Ciasto można podawać na ciepło i na zimno. Do dekoracji wystarczy posypać wierzch cukrem pudrem.


Pin It


Komentarze