Przepisy str. 6

  • Pizza wegańska
    Pizza wegańska
    Pizza wegańska jest znacznie "lżejsza", a równie smaczna co mięsna wersja. Przepis na ciasto dotyczy całej blachy - takiej jak w standardowym piekarniku. Musieliśmy nakarmić całą rodzinę, więc taka blacha jest idealna.  W przepisie używaliśmy drożdży z naszego sklepu (nie są to drożdże instant). Oz...
    ... czytaj dalej
  • Zupa krem z eko dyni, batatów, imbiru i kurkumy
    Zupa krem z eko dyni, batatów, imbiru i kurkumy
    Prosta, pyszna, rozgrzewająca - na pewno ma właściwości terapeutyczne w pochmurne, jesienne dni. Osobiście uwielbiam zupy kremy i robię jedną przynajmniej raz w tygodniu. To świetny sposób na przemycenie zdrowych warzyw w dziecięce menu. Nasze pociechy nigdy nie kręcą nosami na takie obiady. Niby zw...
    ... czytaj dalej
  • Pasta wegańska bezjajeczna
    Pasta wegańska bezjajeczna
    Proponujemy ją szczególnie wszystkim... nie-weganom. Aby przekonali się, że pasta bezjajeczna może smakować jak jajeczna. Jak? To za sprawą naturalnego tofu, świeżego szczypiorku, majonezu bez jaj i jednego magicznego składnika - czarnej soli kala namak. Sól ta zawiera związki siarki, które nadają j...
    ... czytaj dalej
  • Szakszuka
    Szakszuka
    Serwują ją wszystkie modne "śniadaniownie" i wszystkie bliskowschodnie knajpki. Szakszuka, czyli wielki bałagan lub mieszanina na patelni na dobre zadomowiła się na polskim stole. Ma tunezujskie korzenie, ale świetnie zaadaptowała się w Izraelu, Libii, Maroku, Egipcie. Nie do końca więc wiadomo gdzi...
    ... czytaj dalej
  • Owsianka z jabłkami
    Owsianka z jabłkami
    Podobno owsianka to najzdrowszy sposób na śniadanie. Wiedzą o tym sportowcy i wszyscy którzy aktywnie rozpoczynają dzień. Jej przygotowanie zajmuje chwilę, a za każdym razem można dodać coś nowego. Nasza nie zawiera cukru, jest przyjemnie rozgrzewająca.
    ... czytaj dalej
  • Buraki pieczone z czosnkiem
    Buraki pieczone z czosnkiem
    Nasze polskie buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia. W połączeniu z czosnkiem, upieczone w piekarniku będą świetną przystawka do każdego obiadu. Szczególnie polecamy w okresie jesienno-zimowym. Przepis jest prosty i łatwy w wykonaniu.
    ... czytaj dalej
  • Ekologiczne pierniczki Kasi
    Ekologiczne pierniczki Kasi
    W tym przepisie niezwykle istotnym składnikiem jest smalec. Został on wytopiony wcześniej ze słoniny ekologicznej. Smalec solony, czy przyprawiony nie nadaje się ;) Zatem trzeba dodać czas na wytopienie tłuszczu. Ale warto, bo pierniczki są pyszne.
    ... czytaj dalej
  • Napój ze świeżą kurkumą na infekcje
    Napój ze świeżą kurkumą na infekcje
    Ten napój najlepiej pić z rana. Wspomoże organizm w walce z jesiennymi infekcjami. Kurkuma i imbir działają przeciwzapalnie, cytryny to znane źródło witaminy C, a miód lipowy wzmacnia odporność. Kurkuma dodatkowo zwalcza wolne rodniki :D Świeża kurkuma jest gorzkawa, dlatego można dać więcej miodu....
    ... czytaj dalej