Przepisy str. 6
- Pizza wegańskaPizza wegańska jest znacznie "lżejsza", a równie smaczna co mięsna wersja. Przepis na ciasto dotyczy całej blachy - takiej jak w standardowym piekarniku. Musieliśmy nakarmić całą rodzinę, więc taka blacha jest idealna. W przepisie używaliśmy drożdży z naszego sklepu (nie są to drożdże instant). Oz...... czytaj dalej
- Zupa krem z eko dyni, batatów, imbiru i kurkumyProsta, pyszna, rozgrzewająca - na pewno ma właściwości terapeutyczne w pochmurne, jesienne dni. Osobiście uwielbiam zupy kremy i robię jedną przynajmniej raz w tygodniu. To świetny sposób na przemycenie zdrowych warzyw w dziecięce menu. Nasze pociechy nigdy nie kręcą nosami na takie obiady. Niby zw...... czytaj dalej
- Pasta wegańska bezjajecznaProponujemy ją szczególnie wszystkim... nie-weganom. Aby przekonali się, że pasta bezjajeczna może smakować jak jajeczna. Jak? To za sprawą naturalnego tofu, świeżego szczypiorku, majonezu bez jaj i jednego magicznego składnika - czarnej soli kala namak. Sól ta zawiera związki siarki, które nadają j...... czytaj dalej
- SzakszukaSerwują ją wszystkie modne "śniadaniownie" i wszystkie bliskowschodnie knajpki. Szakszuka, czyli wielki bałagan lub mieszanina na patelni na dobre zadomowiła się na polskim stole. Ma tunezujskie korzenie, ale świetnie zaadaptowała się w Izraelu, Libii, Maroku, Egipcie. Nie do końca więc wiadomo gdzi...... czytaj dalej
- Owsianka z jabłkamiPodobno owsianka to najzdrowszy sposób na śniadanie. Wiedzą o tym sportowcy i wszyscy którzy aktywnie rozpoczynają dzień. Jej przygotowanie zajmuje chwilę, a za każdym razem można dodać coś nowego. Nasza nie zawiera cukru, jest przyjemnie rozgrzewająca.... czytaj dalej
- Buraki pieczone z czosnkiemNasze polskie buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia. W połączeniu z czosnkiem, upieczone w piekarniku będą świetną przystawka do każdego obiadu. Szczególnie polecamy w okresie jesienno-zimowym. Przepis jest prosty i łatwy w wykonaniu.... czytaj dalej
- Ekologiczne pierniczki KasiW tym przepisie niezwykle istotnym składnikiem jest smalec. Został on wytopiony wcześniej ze słoniny ekologicznej. Smalec solony, czy przyprawiony nie nadaje się ;) Zatem trzeba dodać czas na wytopienie tłuszczu. Ale warto, bo pierniczki są pyszne.... czytaj dalej
- Napój ze świeżą kurkumą na infekcjeTen napój najlepiej pić z rana. Wspomoże organizm w walce z jesiennymi infekcjami. Kurkuma i imbir działają przeciwzapalnie, cytryny to znane źródło witaminy C, a miód lipowy wzmacnia odporność. Kurkuma dodatkowo zwalcza wolne rodniki :D Świeża kurkuma jest gorzkawa, dlatego można dać więcej miodu....... czytaj dalej