Przepisy str. 2

  • Frytki z batatów z piekarnika
    Frytki z batatów z piekarnika
    1. Nagrzej piekarnik do 220 st. (opcja grill lub góra-dół) 2. Umyj i obierz bataty. (Jeśli lubisz, możesz zostawić skórkę) 3. Pokrój je na średniej grubości frytki. 4. Obtocz je w oleju i przyprawach (pieprz, słodka papryka, czosnek, tymianek, rozmaryn) 5. Ułóż dość luźno na dużych blaszkach wył...
    ... czytaj dalej
  • Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą
    Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą
    Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad? Ciepła zapiekanka nasyci brzuchy gości i podbije ich podniebienia. Połączenie ostrego smaku chrzanu i łagodnej śmietanki jest idealne. Najważniejsza jednak jest ona - biała kiełbasa parzona. Spróbujesz naszego przepisu?
    ... czytaj dalej
  • Tort bezglutenowy z kremem czekoladowym i frużeliną wiśniową
    Tort bezglutenowy z kremem czekoladowym i frużeliną wiśniową
    Propozycja przepisu na tort dla osób na diecie bezglutenowej. Składniki zostały dobrane pod kątem braku zawartości glutenu. Mieszanka na biszkopt Celiko ma dodatkowo certyfikat przekreślonego kłosa. Mleko, masło pochodzą od producentów, u których nie stosuje się glutenowych surowców. Pozostali produ...
    ... czytaj dalej
  • Zupa ziemniaczano-porowa z fasolą i panchettą
    Zupa ziemniaczano-porowa z fasolą i panchettą
    Zimowa, treściwa zupa. Idealna, aby się najeść do syta. 
    ... czytaj dalej
  • Zupa krem z selera korzeniowego
    Zupa krem z selera korzeniowego
    1. Zeszklij w garnku drobno pokrojoną cebulę. 2. Dodaj pokrojone w kostkę seler i ziemniaki. Chwilkę smaż. 3. Dodaj gotowy bulion i gotuj ok. 20-30 minut aż warzywa zmiękną. 4. Zmiksuj na gładką masę i przypraw do smaku. Podawaj z ulubionymi grzankami, prażonymi płatkami migdałowymi  lub groszki...
    ... czytaj dalej
  • Słodko-pikantne wegańskie curry z ciecierzycą i plackami chapati
    Słodko-pikantne wegańskie curry z ciecierzycą i plackami chapati
    Ten przepis pojawia się u nas na stronie z okazji Veganuary. Wegański posiłek może być bardzo sycący :) Pojawiają się w nim placki chapati (czapati, capati). To tradycyjne indyjskie płaskie placki z mąki pszennej, wody, oleju i soli.  Nasze polskie odpowiedniki to podpłomyki :) Oryginalnie chapati...
    ... czytaj dalej
  • Koktajl z selerem naciowym
    Koktajl z selerem naciowym
    1. Umyj dokładnie jabłko, banan, seler naciowy.  2. Obierz banana, jabłko pokrój na kawałki (usuń gniazdko nasienne), seler także pokrój na mniejsze kawałki. 3. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. 4. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania w miarę gładkiej masy. Opcje: - obierz...
    ... czytaj dalej
  • Pierniczki ciotki Miłki
    Pierniczki ciotki Miłki
    Prawie w każdym domu jest taki magiczny zeszycik. Ma pożółkłe kartki, pełno fruwających karteczek, a mnogość stylów pisma świadczy, że bywał w niejednej kuchni. Plamy - tłuste, brązowe, słodkie i słone. To jak rany zdobyte na kuchennym polu bitewnym. Nasz zeszycik z przepisami jest zielony i bardzo ...
    ... czytaj dalej