Przepisy str. 2
- Tort bezglutenowy z kremem czekoladowym i frużeliną wiśniowąPropozycja przepisu na tort dla osób na diecie bezglutenowej. Składniki zostały dobrane pod kątem braku zawartości glutenu. Mieszanka na biszkopt Celiko ma dodatkowo certyfikat przekreślonego kłosa. Mleko, masło pochodzą od producentów, u których nie stosuje się glutenowych surowców. Pozostali produ...... czytaj dalej
- Zupa ziemniaczano-porowa z fasolą i panchettąZimowa, treściwa zupa. Idealna, aby się najeść do syta.... czytaj dalej
- Zupa krem z selera korzeniowego1. Zeszklij w garnku drobno pokrojoną cebulę. 2. Dodaj pokrojone w kostkę seler i ziemniaki. Chwilkę smaż. 3. Dodaj gotowy bulion i gotuj ok. 20-30 minut aż warzywa zmiękną. 4. Zmiksuj na gładką masę i przypraw do smaku. Podawaj z ulubionymi grzankami, prażonymi płatkami migdałowymi lub groszki...... czytaj dalej
- Słodko-pikantne wegańskie curry z ciecierzycą i plackami chapatiTen przepis pojawia się u nas na stronie z okazji Veganuary. Wegański posiłek może być bardzo sycący :) Pojawiają się w nim placki chapati (czapati, capati). To tradycyjne indyjskie płaskie placki z mąki pszennej, wody, oleju i soli. Nasze polskie odpowiedniki to podpłomyki :) Oryginalnie chapati...... czytaj dalej
- Koktajl z selerem naciowym1. Umyj dokładnie jabłko, banan, seler naciowy. 2. Obierz banana, jabłko pokrój na kawałki (usuń gniazdko nasienne), seler także pokrój na mniejsze kawałki. 3. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. 4. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania w miarę gładkiej masy. Opcje: - obierz...... czytaj dalej
- Pierniczki ciotki MiłkiPrawie w każdym domu jest taki magiczny zeszycik. Ma pożółkłe kartki, pełno fruwających karteczek, a mnogość stylów pisma świadczy, że bywał w niejednej kuchni. Plamy - tłuste, brązowe, słodkie i słone. To jak rany zdobyte na kuchennym polu bitewnym. Nasz zeszycik z przepisami jest zielony i bardzo ...... czytaj dalej
- Domowa przyprawa do piernikówNiezwykle łatwa w przygotowaniu mieszanka, bez której nie obęda się żadne domowe pierniczki. Ilości podano w gramach, ale możesz je łatwo przeliczyć na łyżeczki. Każde 5g to jedna płaska łyżeczka. Po przygotowaniu będziesz mieć całkiem niezły, bo prawie 100g zapas korzennej przyprawy. Idealnej do ...... czytaj dalej
- Rolada z indyka faszerowana grzybamiObiad w prawdziwie świątecznej odsłonie. Z genialnymi dodatkami - tłuczone ziemniaczki, masło ziołowe, marchewka z żurawiną i sos grzybowy. Czy może być coś bardziej smacznego?... czytaj dalej