
Słodko-pikantne wegańskie curry z ciecierzycą i plackami chapati
- Łatwy
- 4 osób
- 60 min.
Ten przepis pojawia się u nas na stronie z okazji Veganuary. Wegański posiłek może być bardzo sycący :)
Pojawiają się w nim placki chapati (czapati, capati). To tradycyjne indyjskie płaskie placki z mąki pszennej, wody, oleju i soli. Nasze polskie odpowiedniki to podpłomyki :)
Oryginalnie chapati powstają z mąki pełnoziarnistej. Można użyć takiej, albo lżejszej, lub wymieszać obie w dowolnych proporcjach np. 1/4 pełnoziarnistej, 3/4 tortowej.
Składniki
- PLACKI CHAPATI
- mąka pszenna BIO (może być pełnoziarnista) (2 szklanki)
- ciepła woda (1 szklanka)
- olej roślinny (1 łyżka)
- sól
- CURRY
- ciecierzyca sucha BIO (1 szklanka)
- mango świeże BIO (1 sztuka)
- ziemniaki BIO (3-4 sztuki)
- papryka ostra BIO (1 sztuka)
- imbir świeży BIO (kawałek wielkości kciuka)
- krojone pomidory BIO (1 puszka)
- olej roślinny lub kokosowy BIO (1 łyżka)
- mleczko kokosowe BIO (200ml)
- cebula BIO (1 sztuka)
- kardamon mielony BIO (1/2 łyżeczki)
- kumin mielony BIO (1 łyżeczka)
- kurkuma mielona BIO (1 łyżeczka)
- cynamon mielony BIO (1 łyżeczka)
- kolendra BIO (1 łyżeczka)
- papryka słodka mielona BIO (1 łyżeczka)
- papryka ostra mielona BIO (1 łyżeczka)
- sól
- kolendra świeża BIO
- jogurt roślinny BIO
Przygotowanie
CURRY
1. Wieczorem, dzień przed gotowaniem namocz ciecierzycę w wodzie.
2. Ugotuj ciecierzycę w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odsącz.
3. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na patelni z otartym imbirem posiekaną papryczką chili oraz mielonymi przyprawami.
4. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ciecierzycę i smaż przez chwilę.
5. Dodaj około pół szklanki wody i duś całość na wolnym ogniu aż ziemniaki lekko zmiękną, dodaj pomidory oraz mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu aż sos się zredukuje(około 15-20 minut). Pod koniec gotowania dodaj do curry pokrojone w kostkę mango.
PLACKI CHAPATI
6. Wszystkie składniki ciasta zagnieć (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego) na jednolite ciasto. Formuj z niego kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i każdą wałkuj na okrągły cienki placek. Smaż placki na rozgrzanej, suchej patelni po około 1 minutę z każdej strony- aż chapati się zarumienią.
7. Serwuj curry z chapati, kleksem naturalnego jogurtu kokosowego oraz świeżą kolendrą.
Komentarze