Słodko-pikantne wegańskie curry z ciecierzycą i plackami chapati

Słodko-pikantne wegańskie curry z ciecierzycą i plackami chapati

  • Łatwy
  • 4 osób
  • 60 min.

Ten przepis pojawia się u nas na stronie z okazji Veganuary. Wegański posiłek może być bardzo sycący :)

Pojawiają się w nim placki chapati (czapati, capati). To tradycyjne indyjskie płaskie placki z mąki pszennej, wody, oleju i soli.  Nasze polskie odpowiedniki to podpłomyki :)

Oryginalnie chapati powstają z mąki pełnoziarnistej. Można użyć takiej, albo lżejszej, lub wymieszać obie w dowolnych proporcjach np. 1/4 pełnoziarnistej, 3/4 tortowej.


Przygotowanie

CURRY

1. Wieczorem, dzień przed gotowaniem namocz ciecierzycę w wodzie.

2. Ugotuj ciecierzycę w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odsącz.

3. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na patelni z otartym imbirem posiekaną papryczką chili oraz mielonymi przyprawami. 

4. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ciecierzycę i smaż przez chwilę.

5. Dodaj około pół szklanki wody i duś całość na wolnym ogniu aż ziemniaki lekko zmiękną, dodaj pomidory oraz mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu aż sos się zredukuje(około 15-20 minut). Pod koniec gotowania dodaj do curry pokrojone w kostkę mango.

PLACKI CHAPATI

6. Wszystkie składniki ciasta zagnieć (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego) na jednolite ciasto. Formuj z niego kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i każdą wałkuj na okrągły cienki placek. Smaż placki na rozgrzanej, suchej patelni po około 1 minutę z każdej strony- aż chapati się zarumienią.

7. Serwuj curry z chapati, kleksem naturalnego jogurtu kokosowego oraz świeżą kolendrą.


Pin It


Komentarze