Przepisy str. 11
- Pasta z zielonej soczewicy dla małych i dużychWegetariańska pasta kanapkowa z zielonej soczewicy, a może Pasta Shreka? Jej przygotowanie jest banalnie proste i co najważniejsze w miarę szybkie. Nadaje się na śniadania, kolacje lub na krakersy kiedy odwiedzą Was znajomi. Dzięki kurkumie nabierze intensywnego koloru, a kiedy powiecie dzieciako...... czytaj dalej
- Amarantusowe gofryMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stevią i sodą oczyszczoną. W osobnej miseczce miksujemy jajko, maślankę, aromat waniliowy i stopiony tłuszcz. Łączymy razem zawartości obu miseczek, a następnie naszą masę przelewamy do natłuszczonego wnętrza nagrzanej gofrownicy. Pieczem...... czytaj dalej
- Batoniki amarantusoweWszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyłożyć na formę. Piec ok 30 min. w 180 st. C. Po ostygnięciu pokroić batoniki. Smacznego!... czytaj dalej
- Dip serowy (z sera Feta)Sezon balkonowy uważamy oficjalnie za otwarty! W roli głównej pierogi ze szpinakiem wg pięciu przemian, na które przepis znajdziecie tutaj. A jeśli szukalibyście fajnego dipu na piknikową majówkę, prezentujemy nasz kulinarny eksperyment.... czytaj dalej
- Pełnoziarniste naleśniki z pieczarkami i czeddaremRobimy ciasto na naleśniki mieszając jajko, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Po odłożeniu ciasta na bok, obieramy pieczarki, kroimy na małe kawałki i podsmażamy je chwilę na patelni. Gdy pieczarki będą gotowe, zabieramy się do robienia naleśników. Na dużą patelnię wylewamy połowę ciasta (z p...... czytaj dalej
- Wiejska tarta z jabłkamiTarta z jabłkami od wielu lat gości na wiejskich stołach we Francji. Trochę zmodyfikowaliśmy tradycyjny przepis i dodaliśmy mąki razowej żytniej. Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane, co stanowi największe wyzwanie w tym przepisie. Nie zrażajcie się jednak i śmiało zalepiajcie wszystkie ...... czytaj dalej
- Pierogi ze szpinakiem wg 5 przemianPrzepis pochodzi z książki "Wiosna w kuchni pięciu przemian" Anny Czelej. Smak farszu je bardzo ciekawy dzięki zmielonemu prażonemu sezamowi. Można zrobić zapas pierogów, poporcjować i zamrozić. Będzie idealnym sposobrem na szybki i zdrowy obiad, kiedy się spieszymy lub po prostu nie mamy ochoty ...... czytaj dalej
- Jajecznica z rzeżuchąPieczarki myjemy, kroimy na plasterki, oprószamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilkę smażymy. Dodajemy roztrzepane jaja, ewentualnie doprawiamy. Smażymy, aż jajo się zetnie i dodajemy rzeżuchę. Gotową jajecznicę nakładamy na połówkę bułki. Smacznego :...... czytaj dalej