Kakaowe ciasto z rabarbarem

Kakaowe ciasto z rabarbarem

  • Średni
  • 12 osób
  • 65 min.
  • 55 min.

"Rabarbar" - to słowo kojarzy mi się z dzieciństwem. Jakoś tak dziwnie się złożyło, że to właśnie w tym okresie mojego życia (druga połowa lat 80-ych) potrawy przygotowane na bazie rabarbaru często gościły na rodzinnym stole. Potem owoc ten odszedł na długi czas w zapomnienie. Ostatnio, robiąc zakupy na lokalnym ryneczku, ujrzałem na jednym ze straganów piękne czerwone łodygi spięte gumką recepturką w pokaźną całość. Wspomnieła wróciły. Musiałem je mieć ;) I tak oto powstało ciasto z rabarbarem, które wywołało uśmiech na twarzach całej rodziny :)Przepis o tyle fajny, że nic się w nim nie marnuje - do ciasta używamy żółtek, a wszystkie białka z nich zostają zużyte do kremu. Jest to też jeden z tych przepisów, w którym wykorzystałem ekologiczny proszek do pieczenia, który nie zawiera fosforanów, a jego podstawowym składnikiem jest kamień winny./Mateusz


Przygotowanie

  1. Zmrożone masło zetrzyj na tarce, przesiej mąkę, kakao, proszek. Dodaj cukier i żółtka. Całość zagnieć na ciasto, które następnie podziel na 2 części w proporcji 6:4. Mi wyszło ok. 620g ciasta, więc podzieliłem na 370 i 250g. Zawiń oba kawałki w folię i włóż do zamrażarki na 1/2h-1h.
  2. Weź 40dkg rabarbaru (waga podana po obraniu, w sumie miałem ok. 2,3kg, po obraniu zostało 1,7kg, z czego 40dkg pozło na ciasto, a 1,3kg na kompot z rabarbaru). Umyj, odkrój końcówki i obierz z wierzchniej warstwy skóry (robi się to dość łatwo - wystarczy podważyć skórkę na grubszym końcu łodygi i pociągnąć, a odchodzi niemalże sama). Pokrój w kostkę, zasyp 3 łyżkami cukru, odstaw na 1/2h-1h.
  3. Większy kawałek ciasta wyjmij z zamrażarki. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na niego ciasto na tarce o grubych oczkach. rozprowadź równomiernie, delikatnie ugnieć. Piecz w temp. 190st. przez 15 minut. Wyjmij, ostudź.
  4. Przygotuj krem z białek. Ubij białka na sztywno, a następnie - nie przerywając ubijania - dodawaj do nich po trochu cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Na końcu, gdy składniki dobrze się wymieszają, wlewaj - drobną strużką (jak przy majonezie) - olej, cały czas miksując.
  5. Ostrożnie zdejmij brzeg tortownicy, posmaruj go olejem i posyp drobno zmieloną bułką tartą. Załóż ponownie na spód.
  6. Na przestudzone ciasto wyłóż rabarbar z cukrem, a na nim krem z białek. Na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta, która została w zamrażarce, również na tarce o dużych oczkach. Piecz w temp. 190st. ok. 40minut. Po wystudzeniu, przed podaniem, możesz posypać cukrem pudrem.

UWAGI:

  1. Krem w zasadzie nie ma do końca konsystencji kremu. Jest to dość lekka pianka, przypominająca ciasto. Można to zmienić zmniejszając ilość mąki ziemniaczanej lub w ogóle ją eliminując. W takim przypadku otrzymamy piankę bardziej bezową, zbliżoną do kołderki na popularnym skubańcu.
  2. Cukier, którym zasypujesz rabarbar, możesz wymieszać w 1/2 łyżeczki cynamonu. Przyprawa ta dobrze pasuje do tego ciasta.

Pin It


Komentarze