Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

  • Łatwy
  • 12 osób
  • 20 min.
  • 25 min.

Po ostatnim przepisie na placek z rabarbarem, czas na kompot. Tym bardziej, że rabarbaru mamy sporo - ciasto pochłonęło go stosunkowo mało. Wniosek - będzie dużo kompotu ;) I faktycznie - udało nam się nawet zapasteryzować go trochę na później :) /Mateusz


Przygotowanie

  1. Rabarbar umyj, poodkrawaj końcówki i obierz z wierzchniej warstwy skóry. Pokrój w kostkę.
  2. Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż się prawie rozpuści i zbrązowieje. Uważaj, by nie przypalić!
  3. Wrzuć rabarbar. Smaż na wolnym ogniu aż zmięknie, a cukier, który zbił się w grudki, ponownie ulegnie rozpuszczeniu.
  4. Dodaj cukier waniliowy i przyprawy. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut. Garnek 5l będzie za mały, użyj ok. 8-litrowego, aby mieć pewność, że kompot nie wykipi.
  5. Po zakończeniu gotowania trochę przestudź i przelej kompot przez gęste sito, aby odcedzić rabarbar. Na sicie zetrzyj go, aby odzyskać maksymalną ilość płynu.
  6. Odstaw na godzinę-dwie. Ostrożnie zlej z powrotem do czystego garnka, uważając by nie wlać osadu z dna. Końcówkę przefiltruj przez watę lub filtry do kawy. Możesz też zostawić osad, jeśli tylko lubisz ;)
  7. Przelej do szklanych dzbanków i mocno schłódź.

UWAGI:

  1. Kompoty znakomicie nadają się do pasteryzacji, również i kompot z rabarbaru. W tym celu uszykuj słoiki, wyparz je wrzątkiem (nakrętki również). Kompot zagotuj i przelewaj do wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj w piekarniku. Ja robiłem to przez 30 minut w temp. ok. 120st.
  2. Kardamon na początku czuć bardzo intensywnie, jednak wraz z gotowaniem jego aromat robi się delikatniejszy. Oczywiście możesz w ogóle z niego zrezygnować lub dodać mniej.
  3. Ilość kompotu, która wychodzi z niniejszego przepisu to niecałe 4 litry.

Pin It


Komentarze