
Wiejska tarta z jabłkami
- Średni
- 6 osób
- 40 min.
- 40 min.
Tarta z jabłkami od wielu lat gości na wiejskich stołach we Francji. Trochę zmodyfikowaliśmy tradycyjny przepis i dodaliśmy mąki razowej żytniej. Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane, co stanowi największe wyzwanie w tym przepisie. Nie zrażajcie się jednak i śmiało zalepiajcie wszystkie dziury, które powstaną podczas wałkowania. Nie musi być przecież od linijki :)
Składniki
- mąka pszenna typ 550 (1 szklanka)
- mąka żytnia razowa (typ 2000) (1/2 szklanki)
- sól (1/4 łyżeczki)
- masło schłodzone (1/2 kostki)
- zimna woda (6 łyżek)
- jabłka (6 szklanek obranych i pokrojonych w cienkie plasterki)
- cukier brązowy (1/2 szklanki)
- cukier waniliowy (1 łyżeczka)
- cynamon w proszku (1 łyżka)
- białko jajka (1 sztuka)
Przygotowanie
- Do miski wsyp mąkę pszenną, razową, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj małe kawałki schłodzonego masła i rozmieszaj z sypkimi składnikami. Powinnaś/powinieneś otrzymać takie grudki jak kruszonka.
- Dodaj 6 łyżek zimnej wody i zagnieć ciasto aż nie będzie się rozpadać.
- Zawiń ciasto w folię aluminiową i zostaw na 15 minut w lodówce.
- W tym czasie obierz jabłka i pokrój je na cienkie plasterki (6 szklanek plasterków to optymalna ilość).
- Wyjmij ciasto i rozgnieć na płasko. Następnie rozwałkuj bardzo, bardzo cienko. Jeśli wałek przywiera do ciasta, połóż na nie folię spożywczą. Jeśli powstaną dziury, odklej kawałek z brzegu i zalep. Chodzi o to aby rozwałkować ciasto maksymalnie cienko - na wielkość formy do tarty + ok. 2 cm na boki.
- Wysmaruj formę olejem lub masłem i nałóż ciasto. Ponaciągaj tam gdzie brakuje :)
- Teraz zabawa w układanie plastrów jabłka - ułóż połowę plastrów.
- Następnie zmieszaj w miseczce cukier brążowy, waniliowy i cynamon. Połowę mieszanki wysyp na pierwszą warstwę jabłek.
- Ułóż kolejną warstwę jabłek i posyp resztą mieszanki.
- Zawiń brzegi ciasta, aby nachodziły lekko na jabłka.
- Rozbełtaj białko i posmaruj nim zawinięte brzegi ciasta.
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut, aż jabłka ładnie się zrumienią i delikatnie przypieką.
Smacznego!
Komentarze