Wiejska tarta z jabłkami

Wiejska tarta z jabłkami

  • Średni
  • 6 osób
  • 40 min.
  • 40 min.

Tarta z jabłkami od wielu lat gości na wiejskich stołach we Francji. Trochę zmodyfikowaliśmy tradycyjny przepis i dodaliśmy mąki razowej żytniej. Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane, co stanowi największe wyzwanie w tym przepisie. Nie zrażajcie się jednak i śmiało zalepiajcie wszystkie dziury, które powstaną podczas wałkowania. Nie musi być przecież od linijki :)


Przygotowanie

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną, razową, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj małe kawałki schłodzonego masła i rozmieszaj z sypkimi składnikami. Powinnaś/powinieneś otrzymać takie grudki jak kruszonka.
  3. Dodaj 6 łyżek zimnej wody i zagnieć ciasto aż nie będzie się rozpadać.
  4. Zawiń ciasto w folię aluminiową i zostaw na 15 minut w lodówce.
  5. W tym czasie obierz jabłka i pokrój je na cienkie plasterki (6 szklanek plasterków to optymalna ilość).
  6. Wyjmij ciasto i rozgnieć na płasko. Następnie rozwałkuj bardzo, bardzo cienko. Jeśli wałek przywiera do ciasta, połóż na nie folię spożywczą. Jeśli powstaną dziury, odklej kawałek z brzegu i zalep. Chodzi o to aby rozwałkować ciasto maksymalnie cienko - na wielkość formy do tarty + ok. 2 cm na boki.
  7. Wysmaruj formę olejem lub masłem i nałóż ciasto. Ponaciągaj tam gdzie brakuje :)
  8. Teraz zabawa w układanie plastrów jabłka - ułóż połowę plastrów.
  9. Następnie zmieszaj w miseczce cukier brążowy, waniliowy i cynamon. Połowę mieszanki wysyp na pierwszą warstwę jabłek.
  10. Ułóż kolejną warstwę jabłek i posyp resztą mieszanki.
  11. Zawiń brzegi ciasta, aby nachodziły lekko na jabłka.
  12. Rozbełtaj białko i posmaruj nim zawinięte brzegi ciasta.
  13. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut, aż jabłka ładnie się zrumienią i delikatnie przypieką.

Smacznego!


Pin It


Komentarze

  • / sobota, 2013-05-04 22:34
    wygląda pysznie:) trzeba będzie spróbować,