Przepisy str. 13

  • Frittata z łososiem i kiełkami
    Frittata z łososiem i kiełkami
    Jajko rozmieszać z mąką, dodać posiekane kiełki, przyprawy. Mieszać, dodając stopniowo mleko lub wodę. Na koniec dodać pokrojonego łososia. Po połączeniu składników masę wlać na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnię. Po przypieczeniu spodu można wstawić na kilka minut do piekarnika...
    ... czytaj dalej
  • Królowa kasz w złocie renety i blasku powideł
    Królowa kasz w złocie renety i blasku powideł
    Kaszę wsypać na sito i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Odsączoną wsypać na suchą patelnię i prażyć do uzyskania lekko orzechowego zapachu. Wodę zagotować i dodać do niej kurkumę, olej kokosowy, imbir, sól. Wsypać uprażoną kaszę. Gotować pod przykryciem 15 minut nie mieszając. ...
    ... czytaj dalej
  • Recykling kulinarny: Tarta serowa z szynką i tuńczykiem
    Recykling kulinarny: Tarta serowa z szynką i tuńczykiem
    Niniejszym przepisem chciałbym zapoczątkować cykl receptur na dania z resztek czyli wszystkiego co zostało nam w lodówce, a nie wiemy co z tym zrobić ;) Oszczęsność kosztów i środowiska, nauka kreatywności, poznawanie nowych smaków. Przepisy z "Recykling kulinarny" w tytule, będą miały charakter b...
    ... czytaj dalej
  • Pascha wielkanocna
    Pascha wielkanocna
    Pascha to klasyczny wielkanocny specjał pochodzenia rosyjskiego. U nas w domu przygotowujemy ją od wielu już lat, każdej Wielkanocy. Można przyrządzić ją jednak także w innych porach roku, traktując jako sernik na zimno. A że jest pyszna, z pewnością na wielu stołach zagości właśnie poza świętami. S...
    ... czytaj dalej
  • Masło rzeżuchowe
    Masło rzeżuchowe
    Aby przygotować masło rzeżuchowe, musisz zacząć oczywiście od wyhodowania rzeżuchy. Tak więc przepis jest na 10 minut, ale musisz się do niego przygotować, co zajmie około tygodnia ;) Tyle czasu bowiem potrzebuje rzeżucha, by urosnąć z wysianych na wacie nasionek. Jak już do tego dojdzie, możesz wzi...
    ... czytaj dalej
  • Jajka faszerowane z łososiem
    Jajka faszerowane z łososiem
    Uwielbiam wędzonego łososia oraz jajka na twardo. A gdyby tak te dwie rzeczy połączyć? Żaden problem! Z pomocą przyszła mi koncepcja na jajka faszerowane, którą przedstawiam poniżej. Smacznego :) /Mateusz
    ... czytaj dalej
  • Szparagi w szynce
    Szparagi w szynce
    Poczułem nieodpartą chęć zrobienia czegoś uniwersalnego, co pasuje zarówno na rodzinne przyjęcie jak i prywatkę dla znajomych. Szparagi w szynce przykryte kołderką z galarety! Przypomnają mi imprezy organizowane przez rodziców, gdy byłem małym chłopcem. Przekąska ta jak widać nie starzeje się, a j...
    ... czytaj dalej
  • Chrzan ze śmietaną
    Chrzan ze śmietaną
    Kupne chrzany mają w większości mnóstwo niepotrzebnych dodatków. M.in. syrop glukozowo fruktozowy, konserwanty, mleko w proszku. Najlepiej więc przyrządzić go samemu. Nie jest to trudne, a na pewno zdrowsze i smaczniejsze. Zatem do dzieła! Inspirowałem się przepisem z książki "Polska Wielkanoc" Hann...
    ... czytaj dalej