Pascha wielkanocna
- Średni
- 12 osób
- 60 min.
Pascha to klasyczny wielkanocny specjał pochodzenia rosyjskiego. U nas w domu przygotowujemy ją od wielu już lat, każdej Wielkanocy. Można przyrządzić ją jednak także w innych porach roku, traktując jako sernik na zimno. A że jest pyszna, z pewnością na wielu stołach zagości właśnie poza świętami. Smacznego! /Mateusz
Składniki
Przygotowanie
- Ser zmiel trzy razy, np. w maszynce do mięsa.
- Żelatynę rozpuść w 100ml gorącej wody, ostudź mieszając od czasu do czasu.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem.
- Dodaj żółtka i cukier waniliowy, dalej ucieraj.
- Wlej śmietankę, ucieraj na jednolitą masę.
- Dodaj ser i zmiksuj na jednolitą, aksamitną masę.
- Figi pozbaw ogonków i potnij na mniejsze kawałki.
- Figi wraz z rodzynkami zalej wrzątkiej, trzymaj w nim ok. 5 minut. Następnie wylej wodę i dokładnie odsącz figi z rodzynkami.
- Bakalie, skórkę pomarańczy i żelatynę połącz z masą serową. Delikatnie, aczkolwiek dokładnie wymieszaj.
- Przelej do standardowej (i szczelnej!) tortownicy. Możesz też zamiast tortownicy użyć dużej formy do babki lub miski wyłożonej gazą. Dokładnie dociśnij.
- Pozostaw w lodówce na kilka godzin, koniecznie przykrytą lub zawiniętą w folię (nabiał szybko wchłania zapachy).
- Przed podaniem ozdób na wierzchu migdałami.
Uwagi:
- Pascha z powyższego przepisu jest dość słodka. Dlatego, jeśli nie lubisz zbyt słodkich smaków, zmniejsz ilość cukru.
- Do paschy można dodawać bakalie wg uznania, ważne, aby było ich dużo ;) Można dodać żurawinę, pokruszoną czekoladę deserową. Wszystko zależy od Waszej fantazji :)
Komentarze