
Królowa kasz w złocie renety i blasku powideł
- B. łatwy
- 4 osób
- 30 min.
- 15 min.
- 20 min.
Składniki
- woda (2 i 1/4 szklanki)
- szczypta kurkumy
- kasza jaglana (1 szklanka)
- olej kokosowy virgin (1 łyżeczka)
- imbir (1/2 łyżeczki)
- sól do smaku (~1 łyżeczki)
- jabłka (złota lub szara reneta, boskop) (4 sztuki)
- domowe powidła śliwkowe
- cynamon
- kardamon
Przygotowanie
- Kaszę wsypać na sito i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą.
- Odsączoną wsypać na suchą patelnię i prażyć do uzyskania lekko orzechowego zapachu.
- Wodę zagotować i dodać do niej kurkumę, olej kokosowy, imbir, sól. Wsypać uprażoną kaszę. Gotować pod przykryciem 15 minut nie mieszając.
- Podczas prażenia kaszy i oczekując na wrzątek, przepoławiamy jabłka, wydrążamy ogryzki, nadziewamy je powidłami. Posypujemy cynamonem i kardamonem.
- Pieczemy w nagrzanym na 175 stopni piekarniku przez 15 - 20 minut. Należy obserwować. Na zdjęciu widać, że pominęłam ten element. ;)
- Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem stanowi pożywne, lekko strawne i energetyczne śniadanie.
Smacznego!
Komentarze