Królowa kasz w złocie renety i blasku powideł

Królowa kasz w złocie renety i blasku powideł

  • B. łatwy
  • 4 osób
  • 30 min.
  • 15 min.
  • 20 min.

Składniki

  • woda (2 i 1/4 szklanki)
  • szczypta kurkumy
  • kasza jaglana (1 szklanka)
  • olej kokosowy virgin (1 łyżeczka)
  • imbir (1/2 łyżeczki)
  • sól do smaku (~1 łyżeczki)
  • jabłka (złota lub szara reneta, boskop) (4 sztuki)
  • domowe powidła śliwkowe
  • cynamon
  • kardamon

Przygotowanie

  1. Kaszę wsypać na sito i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą.
  2. Odsączoną wsypać na suchą patelnię i prażyć do uzyskania lekko orzechowego zapachu.
  3. Wodę zagotować i dodać do niej kurkumę, olej kokosowy, imbir, sól. Wsypać uprażoną kaszę. Gotować pod przykryciem 15 minut nie mieszając.
  4. Podczas prażenia kaszy i oczekując na wrzątek, przepoławiamy jabłka, wydrążamy ogryzki, nadziewamy je powidłami. Posypujemy cynamonem i kardamonem.
  5. Pieczemy w nagrzanym na 175 stopni piekarniku przez 15 - 20 minut. Należy obserwować. Na zdjęciu widać, że pominęłam ten element. ;)
  6. Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem stanowi pożywne, lekko strawne i energetyczne śniadanie.

Smacznego!


Pin It


Komentarze