Przepisy str. 9

  • Crumble z borówkami
    Crumble z borówkami
    Prosta słodycz, którą przyrządzisz w 45 minut. Crumble to nic innego jak owoce zapieczone w kokilkach lub większym naczyniu, przykryte kruszonką z ciasta. Chrupki wierzch i rozpływające się owoce są grzechu warte. Deser jest dość kaloryczny, więc nie nadużywajcie go, choć trudno się powstrzymać.:...
    ... czytaj dalej
  • Ziołowe pełnoziarniste ciabatty z amarantusem
    Ziołowe pełnoziarniste ciabatty z amarantusem
    Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką cukru. Rozpuścić je, odstawić na 10 minut. W misce wymieszać ze sobą mąki, amarantusa, sól, zioła, siemię lniane i płatki owsiane. Dodać drożdże, olej, powoli dolewać wodę, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki s...
    ... czytaj dalej
  • Crostata z wiśniami
    Crostata z wiśniami
    Crostata jest ciastem pochodzącym z Włoch. Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne, bo pełne świeżych owoców. Tradycyjnie ciasto na crostatę robiło się z masła klarowanego lub ogólnie większej ilości masła, niż w naszym przepisie. Aby jednak deser nie był zbyt kaloryczny, zamiast pół kostki masła - w...
    ... czytaj dalej
  • Omlet amarantusowy
    Omlet amarantusowy
    Rozbić całe jajko do miseczki, trzepaczką/widelcem rozbełtać-roztrzepać. Umyte, pokrojone owoce (wedle upodobań przygotować z boku, w międzyczasie rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Odmierzyć szklankę poppingu z amarantusa, łyżkę siemienia lnianego, pestki z dyni, słonecznika i dokła...
    ... czytaj dalej
  • Chleb z amarantusem
    Chleb z amarantusem
    Rozpuścić drożdże i cukier w 150 ml ciepłej wody. Do miski wsypać mąki, sól, ziarna, wlać mieszankę drożdżową, wymieszać dolewając wody, aby ciasto było klejącej konsystencji, dodać olej i wyrabiać przez chwilę. Przykryć i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie wyrobić jeszcze ra...
    ... czytaj dalej
  • Tarta ze szparagami na cieście francuskim
    Tarta ze szparagami na cieście francuskim
    Czy Wy też tak bardzo lubicie tarty? Ja uwielbiam pod każdą postacią - na słodko i słono, z ciastem francuskim i kruchym. Właściwie wariacji na ich temat jest całe mnóstwo, a ograniczeniem może być tylko wyobraźnia. Dziś przepis na przepyszną tartę z zielonymi szparagami, na spodzie z ciasta fran...
    ... czytaj dalej
  • Muffinki amarantusowe z rabarbarem
    Muffinki amarantusowe z rabarbarem
    Suche składniki mieszamy ze sobą a następnie dodajemy olej i mleko sojowe, na koniec dodajemy jabłko i rabarbar. Wszystko razem miksujemy. Przekładamy do foremek i posypujemy amarantusem "Popping". Muffinki powinny piec się ok 30 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
    ... czytaj dalej
  • Zupa krem z białych szparagów
    Zupa krem z białych szparagów
    Uwielbiamy zupy krem. Podawane z chrupiącymi grzankami, lekkie i pachnące. Ostatnio, za sprawą naszych przyjaciół, mieliśmy okazję zajadać się kremem cebulowym. Dziś my postanowiliśmy coś przygotować. I tak oto przedstawiamy przepis na zupę krem ze szparagów. /Mateusz
    ... czytaj dalej