Przepisy str. 9
- Karmel a'la Daim / Masa krówkowaLubicie masę krówkową? A cukierki DAIM? Dziś przedstawiamy przepis na karmel, który jest bardziej ekskluzywną wersją masy krówkowej. A smakuje jak DAIMy! No i co najważniejsze - możesz go przygotować z w pełni naturalnych składników :) /Mateusz... czytaj dalej
- Flan waniliowy na kruchym cieściePróbowaliście kiedyś placka budyniowego z jabłkami? No to proponujemy coś podobnego, ale prosto z Francji! Dziś w roli głównej francuski flan - zapiekany na kruchym cieście budyń z mąki kukurydzianej :) /Mateusz... czytaj dalej
- Tatar z awokadoWegetariański tatar z awokado, czyli guacamole. Przepis szybki i prosty. W sam raz na śniadanie.... czytaj dalej
- Wegetariański pasztet z boćwinyPodczas sobotniej wizyty u zaprzyjaźnionych rolników - Państwa Kwiatkowskich - których specjalnością jest rolnictwo ekologiczne, otrzymaliśmy w prezencie torby pełne warzyw prosto z pola. Czego tam nie było! Ekologiczne pomidory malinowe, cebula, czosnek, ziemniaki, bakłażany, marchew i boćwina! ...... czytaj dalej
- Crumble z borówkamiProsta słodycz, którą przyrządzisz w 45 minut. Crumble to nic innego jak owoce zapieczone w kokilkach lub większym naczyniu, przykryte kruszonką z ciasta. Chrupki wierzch i rozpływające się owoce są grzechu warte. Deser jest dość kaloryczny, więc nie nadużywajcie go, choć trudno się powstrzymać.:...... czytaj dalej
- Ziołowe pełnoziarniste ciabatty z amarantusemDrożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką cukru. Rozpuścić je, odstawić na 10 minut. W misce wymieszać ze sobą mąki, amarantusa, sól, zioła, siemię lniane i płatki owsiane. Dodać drożdże, olej, powoli dolewać wodę, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki s...... czytaj dalej
- Crostata z wiśniamiCrostata jest ciastem pochodzącym z Włoch. Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne, bo pełne świeżych owoców. Tradycyjnie ciasto na crostatę robiło się z masła klarowanego lub ogólnie większej ilości masła, niż w naszym przepisie. Aby jednak deser nie był zbyt kaloryczny, zamiast pół kostki masła - w...... czytaj dalej
- Omlet amarantusowyRozbić całe jajko do miseczki, trzepaczką/widelcem rozbełtać-roztrzepać. Umyte, pokrojone owoce (wedle upodobań przygotować z boku, w międzyczasie rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Odmierzyć szklankę poppingu z amarantusa, łyżkę siemienia lnianego, pestki z dyni, słonecznika i dokła...... czytaj dalej