
Crumble z borówkami
- Łatwy
- 2 osób
- 15 min.
- 30 min.
Prosta słodycz, którą przyrządzisz w 45 minut. Crumble to nic innego jak owoce zapieczone w kokilkach lub większym naczyniu, przykryte kruszonką z ciasta. Chrupki wierzch i rozpływające się owoce są grzechu warte. Deser jest dość kaloryczny, więc nie nadużywajcie go, choć trudno się powstrzymać.:)
Składniki
- Borówki (nadzienie):
- borówki bio (2 pełne garście)
- cukier puder (2 łyżki)
- mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- świeży sok z cytryny (2 łyżki)
- Kruszonka:
- mąka pszenna (3/4 szklanki)
- płatki owsiane (mogą być rozdrobnione) (1/2 szklanki)
- cukier brązowy (1/3 szklanki)
- wanilia (ekstrakt lub kawałek laski)
- masło schłodzone (100 g)
- sól (szczypta)
Przygotowanie
Borówki:
- Umyj dokładnie borówki.
- Wsyp cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz wciśnij sok z cytryny.
- Wymieszaj.
Kruszonka:
- Do miski wsyp mąkę, płatki owsiane, brązowy cukier, wanilię oraz sól.
- Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj pokrojone w kostkę masło.
- Wyrabiaj kruszonkę tak jak na kruche ciasto, ale nie zbijaj w jednolitą masę - zostaw mniejsze i większe okruszki.
Nasmaruj kokilki lub naczynie do zapiekania masłem. Wsyp owoce i posyp kruszonką.
Piecz w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Owoce będą pięknie bulgotać spod kruszonki :)
Komentarze