Przepisy str. 5

  • Jesienne risotto z dynią i grzybami
    Jesienne risotto z dynią i grzybami
    Rozgrzewające jesienne danie syci na długo. W sam raz na obiad po aktywności na świeżym powietrzu. Wszystkie użyte składniki posiadają certyfikat ekologiczny.
    ... czytaj dalej
  • Zapiekanka warzywna z kurczakiem i pomidorami
    Zapiekanka warzywna z kurczakiem i pomidorami
    Pyszna zapiekanka dla amatorów drobiu i polskich pomidorów. Bakłażan oraz olliwa nadają jej śródziemnomorskiego charakteru. 
    ... czytaj dalej
  • Placki cukiniowo-ziemniaczane z wędzonym łososiem, jogurtem i sałatą
    Placki cukiniowo-ziemniaczane z wędzonym łososiem, jogurtem i sałatą
    Placki: 1. Ziemniaki i cukinię zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij nadmiar wody. 2. W misce wymieszaj przygotowane warzywa z jajkami i mąką, dopraw do smaku. 3. Nieduże placki smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony po około 1 minucie, aż się zarumienią.   Sałatka: 1. Umyte warzywa na sa...
    ... czytaj dalej
  • Tarta z twarożkiem i truskawkami
    Tarta z twarożkiem i truskawkami
    Jakiż mógłby być deser w czerwcu, jesli nie z truskawkami! 
    ... czytaj dalej
  • Pizza wegańska
    Pizza wegańska
    Pizza wegańska jest znacznie "lżejsza", a równie smaczna co mięsna wersja. Przepis na ciasto dotyczy całej blachy - takiej jak w standardowym piekarniku. Musieliśmy nakarmić całą rodzinę, więc taka blacha jest idealna.  W przepisie używaliśmy drożdży z naszego sklepu (nie są to drożdże instant). Oz...
    ... czytaj dalej
  • Zupa krem z eko dyni, batatów, imbiru i kurkumy
    Zupa krem z eko dyni, batatów, imbiru i kurkumy
    Prosta, pyszna, rozgrzewająca - na pewno ma właściwości terapeutyczne w pochmurne, jesienne dni. Osobiście uwielbiam zupy kremy i robię jedną przynajmniej raz w tygodniu. To świetny sposób na przemycenie zdrowych warzyw w dziecięce menu. Nasze pociechy nigdy nie kręcą nosami na takie obiady. Niby zw...
    ... czytaj dalej
  • Pasta wegańska bezjajeczna
    Pasta wegańska bezjajeczna
    Proponujemy ją szczególnie wszystkim... nie-weganom. Aby przekonali się, że pasta bezjajeczna może smakować jak jajeczna. Jak? To za sprawą naturalnego tofu, świeżego szczypiorku, majonezu bez jaj i jednego magicznego składnika - czarnej soli kala namak. Sól ta zawiera związki siarki, które nadają j...
    ... czytaj dalej
  • Szakszuka
    Szakszuka
    Serwują ją wszystkie modne "śniadaniownie" i wszystkie bliskowschodnie knajpki. Szakszuka, czyli wielki bałagan lub mieszanina na patelni na dobre zadomowiła się na polskim stole. Ma tunezujskie korzenie, ale świetnie zaadaptowała się w Izraelu, Libii, Maroku, Egipcie. Nie do końca więc wiadomo gdzi...
    ... czytaj dalej