
Ryba po grecku
- Łatwy
- 30 min.
- 30 min.
W naszym przepisie użyliśmy delikatnego halibuta. W zasadzie odpowiednia będzie każda biała ryba. Może być też mrożona np. dorsz Smacznego!
Składniki
- biała ryba filet np. halibut (500g)
- por (1 szt.)
- marchew (2-3 sztuki)
- pietruszka korzeniowa (2-3 większe sztuki)
- seler korzeniowy (1 mały lub pół dużego)
- koncentrat pomidorowy (3-4 łyżki)
- mąka pszenna (kilka łyżek)
- sól
- pieprz czarny
- ziele angielskie (kilka ziaren)
- liść laurowy (kilka sztuk)
- imbir suszony
- olej do smażenia
Przygotowanie
1. Warzywa obierz. Por posiekaj drobno, pozostałe zetrzyj na dużych oczkach tarki.
2. Na patelni zeszklij na oleju por, następnie dodaj przyprawy i pozostałe warzywa oraz 250ml wody i duś na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj całość jeszcze około 30 minut.
4. Rybę podziel na nieduże kawałki, dopraw solą i pieprzem i obtocz w mące.
5. Smaż rybę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
6. Rybę wyłóż do naczynia i przykryj warstwą warzyw. Odstaw na noc do lodówki.
Można podawać jako przystawkę na zimno lub główne danie na ciepło.
Do ozdoby możesz użyć kilku gałązek świeżej natki.
Komentarze