Ryba po grecku

Ryba po grecku

  • Łatwy
  • 30 min.
  • 30 min.

W naszym przepisie użyliśmy delikatnego halibuta. W zasadzie odpowiednia będzie każda biała ryba. Może być też mrożona np. dorsz Smacznego!


Przygotowanie

1. Warzywa obierz. Por posiekaj drobno, pozostałe zetrzyj na dużych oczkach tarki.

2. Na patelni zeszklij na oleju por, następnie dodaj przyprawy i pozostałe warzywa oraz 250ml wody i duś na małym ogniu aż warzywa zmiękną.

3. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj całość jeszcze około 30 minut.

4. Rybę podziel na nieduże kawałki, dopraw solą i pieprzem i obtocz w mące.

5. Smaż rybę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

6. Rybę wyłóż do naczynia i przykryj warstwą warzyw. Odstaw na noc do lodówki.

Można podawać jako przystawkę na zimno lub główne danie na ciepło.

Do ozdoby możesz użyć kilku gałązek świeżej natki.


Pin It


Komentarze