Świąteczny piernik z buraczkami

Świąteczny piernik z buraczkami

  • Średni
  • 12 osób
  • 20 min.
  • 50 min.

Piernik. Czy jest coś bardziej klasycznego na deser w Święta? Nasz ma jeden ciekawy dodatek - tarte buraki. Nadają mu piękny kolor i nietuzinkowy smak.


Przygotowanie

1. W sporym garnku roztop masło i miód na małym ogniu.

2. Dodaj kakao, przyprawy i posiekane orzechy (kilka odłóż do dekoracji). Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

3. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.

4. W tym czasie przetrzyj buraki na dużych oczkach.

5. Do garnka dodaj jajka, buraki, proszek oraz mąkę. Mieszaj do połączenia składników.

6. Masę przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

7. Piecz piernik w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka)

8. Gdy piernik całkowicie ostygnie przekrój go wzdłuż na pół i posmaruj powidłami.

9. Czekoladę rozpuść w podgrzanym mleku i polej wierzch ciasta. Ozdób kilkoma orzechami włoskimi.

Piernik jest najlepszy w smaku na drugi-trzeci dzień.


Pin It


Komentarze