
Świąteczny piernik z buraczkami
- Średni
- 12 osób
- 20 min.
- 50 min.
Piernik. Czy jest coś bardziej klasycznego na deser w Święta? Nasz ma jeden ciekawy dodatek - tarte buraki. Nadają mu piękny kolor i nietuzinkowy smak.
Składniki
Przygotowanie
1. W sporym garnku roztop masło i miód na małym ogniu.
2. Dodaj kakao, przyprawy i posiekane orzechy (kilka odłóż do dekoracji). Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
4. W tym czasie przetrzyj buraki na dużych oczkach.
5. Do garnka dodaj jajka, buraki, proszek oraz mąkę. Mieszaj do połączenia składników.
6. Masę przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
7. Piecz piernik w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka)
8. Gdy piernik całkowicie ostygnie przekrój go wzdłuż na pół i posmaruj powidłami.
9. Czekoladę rozpuść w podgrzanym mleku i polej wierzch ciasta. Ozdób kilkoma orzechami włoskimi.
Piernik jest najlepszy w smaku na drugi-trzeci dzień.
Komentarze