Mus czekoladowy z karmelizowanymi migdałami i żurawiną

Mus czekoladowy z karmelizowanymi migdałami i żurawiną

  • Łatwy
  • 2 osób
  • 30 min.

Przygotowanie

1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieść mniejsze naczynie np. garnuszek lub metalową miskę z czekoladą w większym, w którym znajduje się wrząca woda. Czekolada ładnie się rozpuści bez przypalenia).

2. Cukier (bez jednej łyżki) z odrobiną wody umieść w rondlu i na średnim ogniu gotuj aż zacznie gęstnieć i zyska złoty kolor. Karmelu nie mieszaj. Zdejmij z ognia, dodaj sól oraz migdały. Kręć delikatnie garnkiem, by karmel oblepił migdały. Karmel z migdałami wyłóż na papier do pieczenia do ostudzenia.

3. Żółtka jaj utrzyj z łyżką cukru na puszysty kogel-mogel. Małymi porcjami dodawaj mascarpone i mieszaj aż składniki dokładnie się połączą. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiego kremu.

4. Krem umieść w pucharkach i ostudź.

5. Serwuj z pokruszonymi karmelkami migdałowymi i żurawiną.

Smacznego!


Pin It


Komentarze