
Mus czekoladowy z karmelizowanymi migdałami i żurawiną
- Łatwy
- 2 osób
- 30 min.
Składniki
Przygotowanie
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieść mniejsze naczynie np. garnuszek lub metalową miskę z czekoladą w większym, w którym znajduje się wrząca woda. Czekolada ładnie się rozpuści bez przypalenia).
2. Cukier (bez jednej łyżki) z odrobiną wody umieść w rondlu i na średnim ogniu gotuj aż zacznie gęstnieć i zyska złoty kolor. Karmelu nie mieszaj. Zdejmij z ognia, dodaj sól oraz migdały. Kręć delikatnie garnkiem, by karmel oblepił migdały. Karmel z migdałami wyłóż na papier do pieczenia do ostudzenia.
3. Żółtka jaj utrzyj z łyżką cukru na puszysty kogel-mogel. Małymi porcjami dodawaj mascarpone i mieszaj aż składniki dokładnie się połączą. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiego kremu.
4. Krem umieść w pucharkach i ostudź.
5. Serwuj z pokruszonymi karmelkami migdałowymi i żurawiną.
Smacznego!
Komentarze