Przepisy str. 7

  • Zupa szczawiowa
    Zupa szczawiowa
    Smak szczawiu kojarzy mi się z łąką i wiosną. Pamiętam jak w dzieciństwie mama robiła tą kwaśną zupę szczawiową. I zajadałam ją ze smakiem. Staranie nakładałam na każdą łyżkę zupę i cząstkę jajka, bo z jajkiem lubiłam najbardziej. Poniżej przepis na klasyczną zupę szczawiową - sprawdzony - nie może ...
    ... czytaj dalej
  • Kasza jaglana na słodko z jabłkami
    Kasza jaglana na słodko z jabłkami
    Kasza jaglana - królowa kasz święci triumfy na naszych stołach. I bardzo dobrze, bo kasza i smaczna i nade wszystko zdrowa. Zawiera kwas foliowy, odkwasza organizm, usuwa śluz. Chroni przed skutkami stresu, a do tego nie zawiera glutenu. Nasza propozycja na kaszę to deser na ciepło lub słodkie śniad...
    ... czytaj dalej
  • Kakaowy krem z awokado bez cukru
    Kakaowy krem z awokado bez cukru
    Kolejna pozycja w naszym menu słodyczy bez cukru. Intensywnie kakaowy krem posłodziliśmy suszonymi daktylami. Dzięki nim krem jest słodki. Do tego daktyle wzmacniają nasz wzrok, poprawiają ciśnienie, trawienie i mają sporo wapnia. Lepiej niż biały cukier prawda? Pyszny krem proponujemy podawać w ni...
    ... czytaj dalej
  • Babka bez cukru z jabłkami i orzechami
    Babka bez cukru z jabłkami i orzechami
    Ten przepis przypadnie do gustu osobom, które zrezygnowały z cukru w swojej diecie. Polecamy go diabetykom :) Babka jest słodka, ponieważ posłodziliśmy ją ekologicznym syropem z agawy, który ma niski indeks glikemiczny. Smacznie i zdrowo!
    ... czytaj dalej
  • Zupa krem z dyni najprostsza
    Zupa krem z dyni najprostsza
    Zdrowa zupa może być naprawdę prosta. Tu kluczowe są najwyższej jakości składniki - przede wszystkim dynia i śmietana ekologiczna. Dzięki nim zupa jest prawdziwie kremowa, pachnie wiejskim masełkiem, jest pyszna!
    ... czytaj dalej
  • Różowe naleśniki
    Różowe naleśniki
    Proste danie, a jednak zupełnie niebanalne. Mocno różowy kolor pięknie kontrastuje z bielą ekologicznego twarogu z Farmy pod Świerkami. Pomysł na danie wpadł mi do głowy kiedy zastanawiałam się nad naturalnymi barwnikami do ciast. Buraki przyszły mi na myśl w pierwszej kolejności. Potem uznałam, że ...
    ... czytaj dalej
  • Burgery z fasoli adzuki
    Burgery z fasoli adzuki
    Zdrowy, wegetariański pomysł na obiad z nutką fast foodu. Te burgery jednak przygotowuje się w stylu slow food ;) Przede wszystkim dlatego, że dzień wcześniej należy namoczyć przez noc fasolę adzuki. Burgery według tego przepisu są wyjątkowo lekkostrawne - fasola adzuki, w przeciwieństwie do innych...
    ... czytaj dalej
  • Pasztet z fasoli mung
    Pasztet z fasoli mung
    Przygotowanie pasztetu zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia i pozostawienia w wodzie przez noc fasoli mung. Na drugi dzień robimy pasztet. Ugotuj fasolę - ok. 20 minut aż będzie miękka. Usmaż posiekaną cebulę na oddzielnej patelni i dodaj do fasoli. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek (4-5), ja...
    ... czytaj dalej