Sernik bezglutenowy na piernikowym spodzie
- Średni
- 8 osób
- 40 min.
- 60 min.
- 5 min.
Ten pyszny przepis otrzymaliśmy już chyba rok temu od Pani Asi. Upiekliśmy według niego mnóstwo serników. Sprawdzał się na każdą rodzinną uroczystość. I jakoś nie było czasu zamieścić go tutaj ;) Poprawiamy się i oddajemy sprawdzony nie raz przepis na sernik bezglutenowy.
Owoce borówki można zastąpić innymi - porzeczkami, malinami, jagodami, truskawkami.
Dodatkowo, aby nadać większą puszystość ciastu - można zamiast 800g twarogu, użyć 550g twarogu i opakowanie Cygieru.
Mąkę ziemniaczaną w masie serowej można z powodzeniem zastąpić mąką kukurydzianą.
Składniki
- SPÓD
- ciasteczka piernikowe bezglutenowe Zemanka (200 g)
- olej kokosowy (100 g)
- MASA SEROWA
- ser twarogowy tłusty (800 g)
- śmietana kremówka 30% lub 36% (1 szklanka)
- jaja (3 sztuki)
- cukier brązowy (180 g)
- mąka ziemniaczana (3 łyżki)
- wanilia Bourbon mielona (1 płaska łyżeczka)
- FRUŻELINA
- borówki (250g)
- cukier brązowy (3 łyżki)
- mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Przygotowanie spodu:
Roztopić olej kokosowy do płynnej postaci.
Ciastka i roztopiony olej zmiksować np. w blenderze aż będą miały konsystencję sypkiego, trochę mokrego piasku
Przygotuj tortownicę o średnicy 23cm. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Wsyp zmiksowane ciasteczka i dokładnie wklep i wyrównaj dno.
Wstaw na 30 minut do lodówki.
Masa serowa:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce lub misie miksera umieść wszystkie składniki. Miksuj aż składniki się połączą - ale nie za długo. Kiedy sernik za bardzo się napowietrzy po upieczeniu opadnie.
Wylej masę na spód i wyrównaj.
Nałóż frużelinę (poniżej jak ją przygotować)
Piecz w temp. 150ºC (zalecana kąpiel wodna)*. Czas pieczenia ok. 70-80 minut, wyłącz termoobieg.
Po upieczeniu wyjmij sernik i przestudź go.
Frużelina
Rozpuść 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej w wodzie
Wymieszaj w garnku owoce z cukrem i podgrzewaj na kuchence aż cukier się rozpuści.
Dodaj mąkę rozpuszczoną we wodzie.
Wymieszaj dokładnie i zdejmij z kuchenki. Ostudzoną frużelinę można nakładać na masę serową.
*RADA! Sernik powinno się piec w kąpieli wodnej. Jeśli nie masz odpowiednio dużego naczynia, aby zmieścić w niego blachę z sernikiemm, wystarczy, że na półkę niżej w piekarniku położysz niewielkie naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem.
Komentarze