Sernik bezglutenowy na piernikowym spodzie

Sernik bezglutenowy na piernikowym spodzie

  • Średni
  • 8 osób
  • 40 min.
  • 70 min.
  • 5 min.

Ten pyszny przepis otrzymaliśmy już chyba rok temu od Pani Asi. Upiekliśmy według niego mnóstwo serników. Sprawdzał się na każdą rodzinną uroczystość. I jakoś nie było czasu zamieścić go tutaj ;) Poprawiamy się i oddajemy sprawdzony nie raz przepis na sernik bezglutenowy.

Owoce borówki można zastąpić innymi - porzeczkami, malinami, jagodami, truskawkami. 

Dodatkowo można zamiast 800g twarogu dodać 550g twarogu i 250g mascarpone.

Mąkę ziemniaczaną w masie serowej można z powodzeniem zastąpić mixem C Schar.


Przygotowanie

Przygotowanie spodu:

  1. Roztopić olej kokosowy do płynnej postaci.

  2. Ciastka zmiksować na "piasek", dodać roztopiony olej, wymieszać. Ciastka z olejem powinny mieć konsystencję sypkiego, trochę mokrego piasku

  3. Przygotuj tortownicę o średnicy 23cm lub szklaną, wyższą formę do tarty. Jeśłi używasz tortownicy, wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Wsyp zmiksowane ciasteczka i dokładnie wklep i wyrównaj dno. Osobiście wolę formę szklaną, ponieważ w przypadku metalowych tortownic, ich zapach przechodzi na sernik.

  4.  Wstaw na 30 minut do lodówki.

Masa serowa:

  1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. W misce lub misie miksera umieść jajka z cukrem i wanilią (możesz też użyć ekstraktu waniliowego). Miksuj do uzyskania białej, gęstej i puszystej masy. Dodaj śmietankę i mąkę ziemniaczaną (możesz użyć także mixu C Schar), miksuj dalej aż składniki się połączą.

  3. Następnie dodaj do masy uprzednio zmielony ser. Możesz również dodać pokruszony ser, bez mielenia. W takiej sytuacji zdejmij misę z miksera i dokończ pracę blenderem ręcznym typu "żyrafa". Masa powinna mieć aksamitną masę, podobną do waniliowego serka homogenizowanego. Miksuj tylko do momentu połączenia składników, nie dłużej. Kiedy sernik za bardzo się napowietrzy po upieczeniu może opaść.

  4. Wylej masę na spód i wyrównaj. 

  5. Nałóż frużelinę (poniżej jak ją przygotować)

  6. Piecz w temp. 150ºC (zalecana kąpiel wodna)*. Czas pieczenia 70 minut, opcja "góra-dół", wyłącz termoobieg.

  7. Po upieczeniu nie wyjmuj od razu sernika. Uchyl drzwi piekarnika i poczekaj 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik i przestudź go.

Frużelina

  1. Rozpuść 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie

  2. Wymieszaj w garnku owoce z cukrem i podgrzewaj na kuchence aż cukier się rozpuści. Uważaj, aby owoce się nie rozpadły (choć jeśli tak się stanie, nie stanowi to żadnego problemu).

  3. Dodaj mąkę rozpuszczoną we wodzie.

  4. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z kuchenki. Przestudzoną frużelinę można nakładać na masę serową.

*RADA! Sernik powinno się piec w kąpieli wodnej. Jeśli nie masz odpowiednio dużego naczynia, aby zmieścić w niego blachę z sernikiem, wystarczy, że na półkę niżej w piekarniku położysz niewielkie naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem.


Pin It


Komentarze

  • / niedziela, 2021-01-24 00:52
    Mateusz
    Ja właśnie robię ten sernik i nieco zmodyfikowałem przepis. Cukier dodałem w wersji puder, a zamiast śmietany - mascarpone 250g z naszego sklepu :-) Masa serowa wyszła przez to dużo gęstsza, jednak dodałem 2 jajka więcej (łącznie 5), aby ją rozluźnić. No i nie ma teraz borowek, więc poszła frużelina z mrożonych malin (całe opakowanie 300g) zagęszczona 2. łyżeczkami mąki ziemniaczanej. Właśnie się piecze i mam nadzieję, że bedzie pyszny :-)