Sernik bezglutenowy na piernikowym spodzie

Sernik bezglutenowy na piernikowym spodzie

  • Średni
  • 8 osób
  • 40 min.
  • 60 min.
  • 5 min.

Ten pyszny przepis otrzymaliśmy już chyba rok temu od Pani Asi. Upiekliśmy według niego mnóstwo serników. Sprawdzał się na każdą rodzinną uroczystość. I jakoś nie było czasu zamieścić go tutaj ;) Poprawiamy się i oddajemy sprawdzony nie raz przepis na sernik bezglutenowy.

Owoce borówki można zastąpić innymi - porzeczkami, malinami, jagodami, truskawkami. 

Dodatkowo, aby nadać większą puszystość ciastu - można zamiast 800g twarogu, użyć 550g twarogu i opakowanie Cygieru.

Mąkę ziemniaczaną w masie serowej można z powodzeniem zastąpić mąką kukurydzianą.


Przygotowanie

Przygotowanie spodu:

  1. Roztopić olej kokosowy do płynnej postaci.

  2. Ciastka i roztopiony olej zmiksować np. w blenderze aż będą miały konsystencję sypkiego, trochę mokrego piasku

  3.  Przygotuj tortownicę o średnicy 23cm. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Wsyp zmiksowane ciasteczka i dokładnie wklep i wyrównaj dno.

  4.  Wstaw na 30 minut do lodówki.

Masa serowa:

  1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. W misce lub misie miksera umieść wszystkie składniki. Miksuj aż składniki się połączą - ale nie za długo. Kiedy sernik za bardzo się napowietrzy po upieczeniu opadnie.

  3. Wylej masę na spód i wyrównaj. 

  4.  Nałóż frużelinę (poniżej jak ją przygotować)

  5. Piecz w temp. 150ºC (zalecana kąpiel wodna)*. Czas pieczenia ok. 70-80 minut, wyłącz termoobieg.

  6. Po upieczeniu wyjmij sernik i przestudź go.

Frużelina

  1. Rozpuść 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej w wodzie

  2. Wymieszaj w garnku owoce z cukrem i podgrzewaj na kuchence aż cukier się rozpuści.

  3. Dodaj mąkę rozpuszczoną we wodzie.

  4. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z kuchenki. Ostudzoną frużelinę można nakładać na masę serową.

*RADA! Sernik powinno się piec w kąpieli wodnej. Jeśli nie masz odpowiednio dużego naczynia, aby zmieścić w niego blachę z sernikiemm, wystarczy, że na półkę niżej w piekarniku położysz niewielkie naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem.


Pin It


Komentarze