Przepisy str. 15
- Energetyczne śniadanieWszystkie składniki suche łączymy razem. Na końcu dodajemy jogurt. Ilość składników zależy od nas samych, ja używam za miarę swoją dłoń. Zawsze się sprawdza i na długo jestem syta. Zamiast jogurtu w chłodne dni polecam użyć mleka. A w ciepłe - sezonowe owoce. Czasem bywają takie dni, że lubię d...... czytaj dalej
- Gofry razoweMasło roztopić i ochłodzić, zmiksować z jajkami i mlekiem. W misce zmieszać mąki: ryżową i bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę, sól. Powoli dodawać do masy mleczno-jajecznej. Na sam koniec wsypać amarantus. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Natłuścić gofrownicę od wewną...... czytaj dalej
- Pełnoziarniste bułeczki amarantusoweJaja ubić razem z solą i pieprzem na pienistą masę. Wsypać amarantus, ewentualnie rodzynki, dokładnie wymieszać. Dłonią, uprzednio namoczoną w wodzie, uformować podłużne, albo okrągłe bułeczki o grubości około 2cm. Piekarnik nagrzać do 180º C, piec bułeczki aż będą rumiane. Można ...... czytaj dalej
- Muffinki z amarantusemJajka ubić z cukrem i solą na spienioną masę - najlepiej wykorzystać do tego zwykły widelec. Wsypać amarantus oraz rodzynki, opcjonalnie sodę, wymieszać. Przekładać do papilotek ułożonych w formie do muffinek - do połowy wysokości. Piec ok. 15-20 minut, w temperaturze 180st. Muffinki można wzbo...... czytaj dalej
- Tort wiśniowy na kawowo czekoladowym biszkopcieWiosna już tuż tuż, a za oknem śnieg i zimno :( Postanowiłem wprowadzić więc trochę lata na nasz rodzinny stół i wypuścić je ze słoików z domowymi przetworami z wiśni. Tort wiśniowy, który dziś Wam proponuję zawiera domową konfiturę wiśniową, kompot wiśniowy - również domowy i wiśnie w spirytusie ...... czytaj dalej
- Owocowe kanapkiKroimy 4 plastry twarogu, kładziemy na bułkę. Grejpfruta myjemy, obieramy ze skórki, wybieramy miąższ i dzielimy na małe cząstki. Banana obieramy i kroimy w plastry. Owoce kładziemy na twaróg. Na koniec polewamy miodem.... czytaj dalej
- Cinnamon rolls - cynamonowe ślimaczkiMamy dla Was przepis na pyszne cynamonowe ślimaczki, czyli wywodzące się z kuchni amerykańskiej cinnamon rolls. Ciacha z tego przepisu wychodzą naprawdę wybornie, ponoć idealnie odzwierciedlają smak tych przygotowywanych w kuchniach amerykańskich godpodyń i gospodarzy. Wymagają trochę czasu, ale w...... czytaj dalej
- Placuszki pełnoziarnisteWbijamy jedno jajko do miski, dodajemy jogurt i proszek do pieczenia po czym mieszamy składniki razem. Po wymieszaniu dodajemy mąkę, amarantus, płatki owsiane i len. Mieszamy, aby powstała średnio-gęsta masa (ilość składników można modyfikować, aby uzyskać idealną gęstość). Smażymy placuszki na ol...... czytaj dalej

