Przepisy str. 15

  • Muffinki z amarantusem
    Muffinki z amarantusem
    Jajka ubić z cukrem i solą na spienioną masę - najlepiej wykorzystać do tego zwykły widelec. Wsypać amarantus oraz rodzynki, opcjonalnie sodę, wymieszać. Przekładać do papilotek ułożonych w formie do muffinek - do połowy wysokości. Piec ok. 15-20 minut, w temperaturze 180st. Muffinki można wzbo...
    ... czytaj dalej
  • Tort wiśniowy na kawowo czekoladowym biszkopcie
    Tort wiśniowy na kawowo czekoladowym biszkopcie
    Wiosna już tuż tuż, a za oknem śnieg i zimno :( Postanowiłem wprowadzić więc trochę lata na nasz rodzinny stół i wypuścić je ze słoików z domowymi przetworami z wiśni. Tort wiśniowy, który dziś Wam proponuję zawiera domową konfiturę wiśniową, kompot wiśniowy - również domowy i wiśnie w spirytusie ...
    ... czytaj dalej
  • Owocowe kanapki
    Owocowe kanapki
    Kroimy 4 plastry twarogu, kładziemy na bułkę. Grejpfruta myjemy, obieramy ze skórki, wybieramy miąższ i dzielimy na małe cząstki. Banana obieramy i kroimy w plastry. Owoce kładziemy na twaróg. Na koniec polewamy miodem.
    ... czytaj dalej
  • Cinnamon rolls - cynamonowe ślimaczki
    Cinnamon rolls - cynamonowe ślimaczki
    Mamy dla Was przepis na pyszne cynamonowe ślimaczki, czyli wywodzące się z kuchni amerykańskiej cinnamon rolls. Ciacha z tego przepisu wychodzą naprawdę wybornie, ponoć idealnie odzwierciedlają smak tych przygotowywanych w kuchniach amerykańskich godpodyń i gospodarzy. Wymagają trochę czasu, ale w...
    ... czytaj dalej
  • Placuszki pełnoziarniste
    Placuszki pełnoziarniste
    Wbijamy jedno jajko do miski, dodajemy jogurt i proszek do pieczenia po czym mieszamy składniki razem. Po wymieszaniu dodajemy mąkę, amarantus, płatki owsiane i len. Mieszamy, aby powstała średnio-gęsta masa (ilość składników można modyfikować, aby uzyskać idealną gęstość). Smażymy placuszki na ol...
    ... czytaj dalej
  • Tarta z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
    Tarta z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
    Przygotowujemy kruche ciasto - wszystkie jego składniki wyrabiamy na jednolitą masę, tak aby móc utworzyć z niego nielepiącą się kulę (jeśli się rozpada dodajemy trochę wody, jeśli za bardzo się klei - mąki). Masło można zastąpić też olejem rzepakowym - wówczas dajemy go ok. 80g. Minus oleju poleg...
    ... czytaj dalej
  • Kurczak w marynacie słodko-ostrej
    Kurczak w marynacie słodko-ostrej
    Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem mojego autorstwa na kurczaka w marynacie słodko ostrej :) Przepis bardzo prosty, wymagający jedynie trochę cierpliwości związanej z marynowaniem mięsa. Podane składniki starczają na porcję dla dwóch osób - idealnie na kolację z chłopakiem. Jeśli jednak ...
    ... czytaj dalej
  • Odwrócona tarta migdałowa
    Odwrócona tarta migdałowa
    Hasło tego deseru to: "Słodkości pełne miłości". Zamiast myśleć o niebieskich migdałach przed Walentynkami możecie przygotować słodkie wyznanie prosto z serca. Po prostu migdałowo czekoladowa pokusa. Wybrana osoba może jej ulec bez obaw, bo ten deser nie jest tak bardzo kaloryczny i zawiera pełnoz...
    ... czytaj dalej