Tort wiśniowy na kawowo czekoladowym biszkopcie

Tort wiśniowy na kawowo czekoladowym biszkopcie

  • Trudny
  • 12 osób
  • 180 min.
  • 50 min.

Wiosna już tuż tuż, a za oknem śnieg i zimno :( Postanowiłem wprowadzić więc trochę lata na nasz rodzinny stół i wypuścić je ze słoików z domowymi przetworami z wiśni. Tort wiśniowy, który dziś Wam proponuję zawiera domową konfiturę wiśniową, kompot wiśniowy - również domowy i wiśnie w spirytusie z nalewki własnej roboty. Do skropienia ciasta powinna być też domowa wiśniówka, jednak skończyła się i musiałem zastąpić ją innym pysznym, równie tradycyjnym trunkiem - w tej roli Łącka Śliwowica. Tort zajął mi pół dnia, teraz leży w lodówce i się chłodzi. Mam nadzieję, że efekt, przede wszystkim ten smakowy Wam się sposoba :) /Mateusz


Składniki


Przygotowanie

Wpierw przygotuj kruchy spód tortu:

  1. Rozpuść 5dkg czekolady, dodaj 1 łyżeczkę kawy i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj 6dkg masła, 3dkg cukru, 1 żółtko, 9 dkg mąki i szczyptę soli.
  3. Zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę i wstaw na 1/2h do lodówki.
  4. Następnie rozwałkuj na spodzie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Ciasto powinno dokładnie pokrywać spód. Jego grubość po rozwałkowaniu wyniesie do ok. 5mm. Posmaruj z wierzchu łyżką namoczoną w zimne wodzie i po nakłuwaj widelcem.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku do 150st. przez 20 minut (grzałka dolna i górna).
  6. Po upieczeniu możesz wyciągnąć spod ciasta papier, a samo ciasto pozostawić na spodzie tortownicy.

Teraz czas na biszkopt!

  1. Pozostałe masło (8dkg) rozpuść w rondelku i przestudź.
  2. 2 łyżeczki kawy rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody.
  3. 4 jajka, 17dkg cukru i szczyptę soli ubij na jednolitą, gęstą masę. Dodaj rozpuszczoną kawę.
  4. Połącz masę jajeczną z masłem.
  5. Przesiej do masy jajeczno-maślanej resztę mąki (10dkg), 10dkg mąki ziemniaczanej, kako i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  6. Piecz w tortownicy o tym samym rozmiarze co ciasto kruche w temp. 175st. przez 30 minut. Formę wyłóż uprzednio papierem do pieczenia. Aby biszkopt nie upadł, nie wyciągaj go od razu z piekarnika, ale wyłącz grzanie i lekko uchyl drzwiczki. Gdy temperatura opadnie, uchyl drzwiczki bardziej i wysuń blachę z ciastem. Jak znów ciasto się ochłodzi, możesz wyciągnąć.
  7. Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na 3 równe placki.

A teraz warstwy do przełożenia tortu. Zaczynamy od wiśniowej:

  1. Odsącz wiśnie z kompotu.
  2. Pozostałą część mąki ziemniaczanej (3dkg) wymieszaj z 5 łyżkami kompotu.
  3. Pozostały kompot zagotuj.
  4. Dodaj rozrobioną mąkę ziemniaczaną, gotuj jeszcze chwilę mieszając.
  5. Dodaj wiśnie, wymieszaj, pozostaw do stężenia - ok. 45-60 minut w lodówce.

Kolejna warstwa - krem:

  1. Rozpuść dokładnie 3 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody.
  2. 50ml śmietanki podgrzej na bardzo małym ogniu z pozostałym cukrem (10dkg), aż ten znacznie się rozpuści.
  3. Nie przerywając podgrzewania dodaj 2 żółtka, miksuj grzejąć jeszcze 2-3 minuty.
  4. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i 3 łyżki wiśniówki (w moim przypadku była to śliwowica łącka, wyszło równie pysznie, niemniej zaburzyłem czysty wiśniowy smak ;) ). Przestudź.
  5. Do przestudzonej masy dodaj serek Mascarpone i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę (ja używałem blendera).
  6. Pozostaw masę do stężenia - ok. 1h w lodówce.
  7. Ubij 150ml śmietanki na sztywno. Wymieszaj (możesz również blenderem, ale na bardzo wolnych obrotach) śmietankę z zgęstniałą masą z serka Mascarpone.

Zaczynamy przekładanie :)

  1. Na kruchym spodzie rozsmaruj konfiturę wiśniową. Przykryj spodnią częśćią biszkopta.
  2. Skrop wiśniówką, rozsmaruj masę kisielową z kompotu.Nakryj drugą częścią biszkoptu.
  3. Ponownie skrop wiśniówką, rozsmaruj masę śmietanową, nakryj trzecią cześć biszkoptu.
  4. Tort lekko przyciśnij, zamknij w ścianki tortownicy i odstaw na 2-3h do lodówki.

Pod koniec chłodzenia przygotuj wierzchni krem tortowy:

  1. Roztop pozostałą część czekolady (12dkg).
  2. Rozpuść resztę żelatyny (3 łyżeczki) w niewielkiej ilości gorącej wody.
  3. Wymieszaj czekoladę, żelatynę i 3 łyżki wiśniówki. Przestudź w zimnie, aż masa stężeje.
  4. Ubij na sztywno 150ml śmietanki.
  5. Wymieszaj masę czekoladową z ubitą śmietanką, tak aby była jednolita. Jeśli jest zbyt rzadka - włóż na 15 minut do lodówki, aby zgęstniała.
  6. WIerzch ciasta skrop wiśniówką.
  7. Masę rozsmaruj na torcie - możesz tylko z wierzchu lub na całości. Wygładź łyżką maczaną w zimnej wodzie.
  8. Na wierzchu ułóż dookoła wiśnie ze spirytusu oraz koniecznie jedną wisienkę na środku ;) 5dkg gorzkiej czekolady zmiel/pokrusz (tak aby były zarówno wiórki jak i małe kawałki). Możesz ozdobić też bitą śmietaną. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a na najlepiej na dobę. Koniecznie pod przykryciem (pokrywka lub folia aluminiowa). Przed podaniem pozostaw 1/2-1h w temperaturze pokojowej.

Smacznego!


Pin It


Komentarze