
Tort wiśniowy na kawowo czekoladowym biszkopcie
- Trudny
- 12 osób
- 180 min.
- 50 min.
Wiosna już tuż tuż, a za oknem śnieg i zimno :( Postanowiłem wprowadzić więc trochę lata na nasz rodzinny stół i wypuścić je ze słoików z domowymi przetworami z wiśni. Tort wiśniowy, który dziś Wam proponuję zawiera domową konfiturę wiśniową, kompot wiśniowy - również domowy i wiśnie w spirytusie z nalewki własnej roboty. Do skropienia ciasta powinna być też domowa wiśniówka, jednak skończyła się i musiałem zastąpić ją innym pysznym, równie tradycyjnym trunkiem - w tej roli Łącka Śliwowica. Tort zajął mi pół dnia, teraz leży w lodówce i się chłodzi. Mam nadzieję, że efekt, przede wszystkim ten smakowy Wam się sposoba :) /Mateusz
Składniki
- Mąka pszenna (19dkg)
- Cukier (30dkg)
- Jajka (4)
- Żółtka (3)
- Mąka ziemniaczana (13dkg)
- Kakako gorzkie (20g)
- Masło (14dkg)
- Serek Mascarpone (20dkg)
- Konfitura wiśniowa (mały słoiczek)
- Kompot wiśniowy (3/4 litrowego słoika)
- Wiśniówka 60% (6 łyżek + do skropienia ciasta)
- Wiśnie w spirytusie - do ozdobienia (ok.25 sztuk)
- Śmietanka kremówka (350ml + ew. do przyozdobienia)
- Żelatyna (6 łyżeczek)
- Proszek do pieczenia (2 czubate łyżeczki)
- Kawa rozpuszczalna (4 łyżeczki)
- Czekolada gorzka (17dkg)
- Sól (Kilka szczypt)
- Gorzka czekolada - do ozdobienia (5dkg)
Przygotowanie
Wpierw przygotuj kruchy spód tortu:
- Rozpuść 5dkg czekolady, dodaj 1 łyżeczkę kawy i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj 6dkg masła, 3dkg cukru, 1 żółtko, 9 dkg mąki i szczyptę soli.
- Zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę i wstaw na 1/2h do lodówki.
- Następnie rozwałkuj na spodzie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Ciasto powinno dokładnie pokrywać spód. Jego grubość po rozwałkowaniu wyniesie do ok. 5mm. Posmaruj z wierzchu łyżką namoczoną w zimne wodzie i po nakłuwaj widelcem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 150st. przez 20 minut (grzałka dolna i górna).
- Po upieczeniu możesz wyciągnąć spod ciasta papier, a samo ciasto pozostawić na spodzie tortownicy.
Teraz czas na biszkopt!
- Pozostałe masło (8dkg) rozpuść w rondelku i przestudź.
- 2 łyżeczki kawy rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody.
- 4 jajka, 17dkg cukru i szczyptę soli ubij na jednolitą, gęstą masę. Dodaj rozpuszczoną kawę.
- Połącz masę jajeczną z masłem.
- Przesiej do masy jajeczno-maślanej resztę mąki (10dkg), 10dkg mąki ziemniaczanej, kako i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Piecz w tortownicy o tym samym rozmiarze co ciasto kruche w temp. 175st. przez 30 minut. Formę wyłóż uprzednio papierem do pieczenia. Aby biszkopt nie upadł, nie wyciągaj go od razu z piekarnika, ale wyłącz grzanie i lekko uchyl drzwiczki. Gdy temperatura opadnie, uchyl drzwiczki bardziej i wysuń blachę z ciastem. Jak znów ciasto się ochłodzi, możesz wyciągnąć.
- Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na 3 równe placki.
A teraz warstwy do przełożenia tortu. Zaczynamy od wiśniowej:
- Odsącz wiśnie z kompotu.
- Pozostałą część mąki ziemniaczanej (3dkg) wymieszaj z 5 łyżkami kompotu.
- Pozostały kompot zagotuj.
- Dodaj rozrobioną mąkę ziemniaczaną, gotuj jeszcze chwilę mieszając.
- Dodaj wiśnie, wymieszaj, pozostaw do stężenia - ok. 45-60 minut w lodówce.
Kolejna warstwa - krem:
- Rozpuść dokładnie 3 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody.
- 50ml śmietanki podgrzej na bardzo małym ogniu z pozostałym cukrem (10dkg), aż ten znacznie się rozpuści.
- Nie przerywając podgrzewania dodaj 2 żółtka, miksuj grzejąć jeszcze 2-3 minuty.
- Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i 3 łyżki wiśniówki (w moim przypadku była to śliwowica łącka, wyszło równie pysznie, niemniej zaburzyłem czysty wiśniowy smak ;) ). Przestudź.
- Do przestudzonej masy dodaj serek Mascarpone i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę (ja używałem blendera).
- Pozostaw masę do stężenia - ok. 1h w lodówce.
- Ubij 150ml śmietanki na sztywno. Wymieszaj (możesz również blenderem, ale na bardzo wolnych obrotach) śmietankę z zgęstniałą masą z serka Mascarpone.
Zaczynamy przekładanie :)
- Na kruchym spodzie rozsmaruj konfiturę wiśniową. Przykryj spodnią częśćią biszkopta.
- Skrop wiśniówką, rozsmaruj masę kisielową z kompotu.Nakryj drugą częścią biszkoptu.
- Ponownie skrop wiśniówką, rozsmaruj masę śmietanową, nakryj trzecią cześć biszkoptu.
- Tort lekko przyciśnij, zamknij w ścianki tortownicy i odstaw na 2-3h do lodówki.
Pod koniec chłodzenia przygotuj wierzchni krem tortowy:
- Roztop pozostałą część czekolady (12dkg).
- Rozpuść resztę żelatyny (3 łyżeczki) w niewielkiej ilości gorącej wody.
- Wymieszaj czekoladę, żelatynę i 3 łyżki wiśniówki. Przestudź w zimnie, aż masa stężeje.
- Ubij na sztywno 150ml śmietanki.
- Wymieszaj masę czekoladową z ubitą śmietanką, tak aby była jednolita. Jeśli jest zbyt rzadka - włóż na 15 minut do lodówki, aby zgęstniała.
- WIerzch ciasta skrop wiśniówką.
- Masę rozsmaruj na torcie - możesz tylko z wierzchu lub na całości. Wygładź łyżką maczaną w zimnej wodzie.
- Na wierzchu ułóż dookoła wiśnie ze spirytusu oraz koniecznie jedną wisienkę na środku ;) 5dkg gorzkiej czekolady zmiel/pokrusz (tak aby były zarówno wiórki jak i małe kawałki). Możesz ozdobić też bitą śmietaną. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a na najlepiej na dobę. Koniecznie pod przykryciem (pokrywka lub folia aluminiowa). Przed podaniem pozostaw 1/2-1h w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Komentarze