Przepisy str. 16
- Pasta z fasoli MungFasola mung ze względu na wysoką zawartość białka jest dobrze znana wszystkim wegetarianom. Można z niej zrobić klopsiki, kotleciki, ale także doskonałą pastę na chleb, chrupkie pieczywo lub przekąskę na krakersach.... czytaj dalej
- Ciasto z migdałami na kwaśnej śmietanieJako, że dziś 21.01 - Dzień Babci, udaliśmy się w podróż pod Piłę, do Babci Eli. Babcia - jak to większość babć - potrafi stworzyć w kuchni niewyobrażalnie pyszne, tradycyjne i naturalne przysmaki. Jedzenie wychodzące spod Jej rąk to czysta poezja i można być pewnym, że po takiej wizycie przybędzi...... czytaj dalej
- Pulpety z quinoa (komosy ryżowej)Quinoa, inaczej komosa ryżowa, zwana także "złotem Inków" jest doskonałym składnikiem prawidłowego odżywiania. Ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby chore na celiakię lub będące na diecie bezglutenowej. W swym składzie posiada wsystkie niezbędne aminokwasy,...... czytaj dalej
- Tymiankowy kurczak pieczony z paprykąZdrowy i niskokaloryczny pomysł na obiad lub kolację dla tych, którzy zwracają szczególną uwagę na obwód w pasie. Zamiast smażenia proponujemy zdrowsze pieczenie w folii.... czytaj dalej
- Czekoladowe muffiny z dżemem wiśniowymPrzepis zaczerpnięty z książki Nigelli "How to be a domestic goddess". Bardzo łatwy sposób na czekoladowy domowy deser. Przygotowanie muffinek zajmie kilka chwil, a smak czekolady zostanie z wami na dłużej. Do babeczek najlepszy jest niskosłodzony dżem wiśniowy, ale możecie wykorzystać także trusk...... czytaj dalej
- Hiszpańska zupa dyniowaInspiracją tej zupy jest przepis zaczerpnięty z książki "Soup for Supper". Co WAŻNE - przygotowania do niej trzeba rozpocząć już dzień wcześniej. Fasola i ciecierzyca musi się moczyć w wodze przez noc. Warto jednak trochę się natrudzić, bo efekt jest wspaniały. Dla skrócenia czasu możesz także użyć ...... czytaj dalej
- Muffiny dyniowo-orkiszoweMuffiny to pyszny i szybki sposób na słodką przekąskę. Możesz je spakować swoim najbliższym na drugie śniadanie. W przepisie zastąpiliśmy niezdrowy cukier miodem. To zdecydowanie zdrowszy wybór. Kiedyś, gdy cukier był towarem luksusowym, wypieki słodzono głównie miodem. Dynia, mąka orkiszowa, arom...... czytaj dalej
- Zupa ogórkowa z pęczakiemZupa ogórkowa to całkiem zwyczajne danie na obiad. Postanowiliśmy jednak urozmaicić ją dość niepopularnym (niestety) na naszych stołach pęczakiem. Pęczak to kasza jęczmienna w całości. Jest traktowana często jako półprodukt, z którego otrzymuje się dopiero kaszę jęczmienną perłową lub łamaną. Ale ...... czytaj dalej