
Odwrócona tarta migdałowa
- Trudny
- 8 osób
- 40 min.
- 20 min.
Hasło tego deseru to: "Słodkości pełne miłości". Zamiast myśleć o niebieskich migdałach przed Walentynkami możecie przygotować słodkie wyznanie prosto z serca. Po prostu migdałowo czekoladowa pokusa. Wybrana osoba może jej ulec bez obaw, bo ten deser nie jest tak bardzo kaloryczny i zawiera pełnoziarnistą mąkę.
Uwaga! Składniki są obliczone na formę do pieczenia o średnicy 22-23 cm. Forma musi mieć rozkładane brzegi, aby łatwo ją odwrócić.
Składniki
- migdały w całości (1 szklanka)
- czekolada gorzka (100 g)
- masło (6 łyżek)
- mąka pszenna typ 650 (1/4 szklanki)
- mąka pszenna typ 2000 razowa lub mąka pszenna graham (1/4 szklanki)
- kakao (3 łyżki)
- jajka ekologiczne (2 sztuki)
- cukier brązowy (6 łyżek)
- laska wanilii (1 sztuka)
- szczypta soli
Przygotowanie
- Posiekać grubo migdały i uprażyć na rozgrzanej patelni.
- Przygotować kąpiel wodną i rozpuścić w niej czekoladę. Kąpiel wodną najłatwiej przygotować w poniższy sposób: Do garnka nalać wody i podgrzać. Wstawić do gotującej się wody drugie naczynie np. kubek ceramiczny i do niego dodać 6 łyżek masła oraz kawałki czekolady. Masło sprawi, że czekolada nam się ładnie rozpuści. Przemieszać łyżką do połączenia składników.
- W osobnej misce połączyć suche składniki: 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650 oraz 1/4 szklanki mąki pszennej razowej, czyli typ 2000 lub mąki graham. Dodać 3 łyżki kakao oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
- Do kolejnej miski wbić 2 duże jaja i mieszać mikserem na średnich obrotach aż zgęstnieje i kolor stanie się jaśniejszy.
- Do jajek podczas miksowania dodawać po jednej łyżce cukru.
- Laskę wanilii przeciąć na pół i zetrzeć nożem jej zawartość do miski z ubitymi jajkami z cukrem.
- Cały czas miksując dodać mieszankę czekolady z masłem.
- Gdy się połączą, można dodawać powoli mąkę z kakao i miksować do połączenia wszystkich składników.
- Przygotować formę do pieczenia: Jeśli posiadacie oliwę w spreju, spryskajcie nią dokładnie blaszkę lub wysmarujcie masłem i wsypcie uprażone wcześniej migdały. Powinny one pokrywać całą blachę równomiernie.
- Na migdały delikatnie nałożyć ciasto, aby zbytnio się nie przemieściły. W celu dokładnego rozprowadzenia ciasta, można użyć szpatułki zamoczonej w gorącej wodzie.
- Tak przygotowane ciasto piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po wystygnięciu otworzyć brzegi blaszki i wyłożyć tartę do góry nogami na właściwej paterze lub talerzu. Tak powstaje odwrócona tarta :)
Przepis zainspirowany tartą z pisma Cooking Light.
Komentarze