Odwrócona tarta migdałowa

Odwrócona tarta migdałowa

  • Trudny
  • 8 osób
  • 40 min.
  • 20 min.

Hasło tego deseru to: "Słodkości pełne miłości". Zamiast myśleć o niebieskich migdałach przed Walentynkami możecie przygotować słodkie wyznanie prosto z serca. Po prostu migdałowo czekoladowa pokusa. Wybrana osoba może jej ulec bez obaw, bo ten deser nie jest tak bardzo kaloryczny i zawiera pełnoziarnistą mąkę.

Uwaga! Składniki są obliczone na formę do pieczenia o średnicy 22-23 cm. Forma musi mieć rozkładane brzegi, aby łatwo ją odwrócić.


Składniki

  • migdały w całości (1 szklanka)
  • czekolada gorzka (100 g)
  • masło (6 łyżek)
  • mąka pszenna typ 650 (1/4 szklanki)
  • mąka pszenna typ 2000 razowa lub mąka pszenna graham (1/4 szklanki)
  • kakao (3 łyżki)
  • jajka ekologiczne (2 sztuki)
  • cukier brązowy (6 łyżek)
  • laska wanilii (1 sztuka)
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Posiekać grubo migdały i uprażyć na rozgrzanej patelni.
  2. Przygotować kąpiel wodną i rozpuścić w niej czekoladę. Kąpiel wodną najłatwiej przygotować w poniższy sposób: Do garnka nalać wody i podgrzać. Wstawić do gotującej się wody drugie naczynie np. kubek ceramiczny i do niego dodać 6 łyżek masła oraz kawałki czekolady. Masło sprawi, że czekolada nam się ładnie rozpuści. Przemieszać łyżką do połączenia składników.
  3. W osobnej misce połączyć suche składniki: 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650 oraz 1/4 szklanki mąki pszennej razowej, czyli typ 2000 lub mąki graham. Dodać 3 łyżki kakao oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
  4. Do kolejnej miski wbić 2 duże jaja i mieszać mikserem na średnich obrotach aż zgęstnieje i kolor stanie się jaśniejszy.
  5. Do jajek podczas miksowania dodawać po jednej łyżce cukru.
  6. Laskę wanilii przeciąć na pół i zetrzeć nożem jej zawartość do miski z ubitymi jajkami z cukrem.
  7. Cały czas miksując dodać mieszankę czekolady z masłem.
  8. Gdy się połączą, można dodawać powoli mąkę z kakao i miksować do połączenia wszystkich składników.
  9. Przygotować formę do pieczenia: Jeśli posiadacie oliwę w spreju, spryskajcie nią dokładnie blaszkę lub wysmarujcie masłem i wsypcie uprażone wcześniej migdały. Powinny one pokrywać całą blachę równomiernie.
  10. Na migdały delikatnie nałożyć ciasto, aby zbytnio się nie przemieściły. W celu dokładnego rozprowadzenia ciasta, można użyć szpatułki zamoczonej w gorącej wodzie.
  11. Tak przygotowane ciasto piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  12. Po wystygnięciu otworzyć brzegi blaszki i wyłożyć tartę do góry nogami na właściwej paterze lub talerzu. Tak powstaje odwrócona tarta :)

Przepis zainspirowany tartą z pisma Cooking Light.


Pin It


Komentarze

  • / poniedziałek, 2013-02-11 16:38
    Niedawno piekłam cynamonową tartę z migdałami. Tylko migdały były w płatkach. O odwróconej tarcie jeszcze nie słyszałam, ale w takim razie spróbuję jak radzicie w Walentynki. pozdrawiam