Ciasto z migdałami na kwaśnej śmietanie
- Średni
- 6 osób
- 30 min.
- 50 min.
Jako, że dziś 21.01 - Dzień Babci, udaliśmy się w podróż pod Piłę, do Babci Eli. Babcia - jak to większość babć - potrafi stworzyć w kuchni niewyobrażalnie pyszne, tradycyjne i naturalne przysmaki. Jedzenie wychodzące spod Jej rąk to czysta poezja i można być pewnym, że po takiej wizycie przybędzie nam kilka gram ;) Nie chcieliśmy być jednak gorsi i postanowiliśmy uraczyć Babcię ciastem pachnącym ciepłem rodzinnego, zimowego popołudnia :) Zapach cynamonu i gorzkiej czekolady, nutka migdałów i słodycz rodzynek. Przedstawiamy przepis na ciasto z kwaśnej śmietany z nadzieniem migdałowo-rodzynkowym z cynamonem i czekoladą :)
Składniki
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta:
- Masło (100g) utrzyj z cukrem.
- Wanilię przekrój wzdłuż, wyjmij nasionka i dodaj do masła z cukrem.
- Dodaj jajka. Ucieraj dalej.
- Do masy maślano-jajecznej dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę (300g), sól, sodę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Przygotowanie nadzienia:
- Masło (50g) rozpuść na wolnym ogniu, dodaj pokruszoną czekoladę (50g). Rozpuść i połącz składniki.
- Migdały posiekaj.
- Dodaj cukier trzcinowy, rodzynki, posiekane migdały, cynamon, mąkę (2 łyżki) i wymieszaj całość.
Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp kaszą manną/bułką tartą. Teraz masz 2 możliwości:
- Wylewasz do formy całe ciasto, a na nie nadzienie.
lub
- Wylewasz na przemian: ciasto-nadzienie-ciasto-nadzienie-ciasto.
Przy drugiej opcji pierwsza warstwa ciasta powinna być trochę grubsza od kolejnych.
Piecz ok. 50 minut w temp. 160st., w opcji z termoobiegiem (jeśli masz możliwość - grzałka okrężna). Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe. Jeśli tak się stanie - piecz jeszcze, jeśli jest OK - wyłącz piekarnik i pozostaw w nim aż ciasto lekko przestygnie (możesz uchylić drzwiczki piekarnika).
Przygotowanie polewy:
- Masło (50g) rozpuść na wolnym ogniu, dodaj pokruszoną czekoladę (50g). Rozpuść i połącz składniki.
- Polej ciasto i rozprowadź polewę. Po zastygnięciu - delektuj się :) Smacznego!
Komentarze