GRATIS!

darmowa dostawa KURIEREM już od 249 zł

Zamów przez telefon: +48 665 443 565
Kategorie produktów
Ciasto z migdałami na kwaśnej śmietanie

Ciasto z migdałami na kwaśnej śmietanie

  • Średni
  • 6 osób
  • 30 min.
  • 50 min.

Jako, że dziś 21.01 - Dzień Babci, udaliśmy się w podróż pod Piłę, do Babci Eli. Babcia - jak to większość babć - potrafi stworzyć w kuchni niewyobrażalnie pyszne, tradycyjne i naturalne przysmaki. Jedzenie wychodzące spod Jej rąk to czysta poezja i można być pewnym, że po takiej wizycie przybędzie nam kilka gram ;) Nie chcieliśmy być jednak gorsi i postanowiliśmy uraczyć Babcię ciastem pachnącym ciepłem rodzinnego, zimowego popołudnia :) Zapach cynamonu i gorzkiej czekolady, nutka migdałów i słodycz rodzynek. Przedstawiamy przepis na ciasto z kwaśnej śmietany z nadzieniem migdałowo-rodzynkowym z cynamonem i czekoladą :)


Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

  1. Masło (100g) utrzyj z cukrem.
  2. Wanilię przekrój wzdłuż, wyjmij nasionka i dodaj do masła z cukrem.
  3. Dodaj jajka. Ucieraj dalej.
  4. Do masy maślano-jajecznej dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj mąkę (300g), sól, sodę i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Masło (50g) rozpuść na wolnym ogniu, dodaj pokruszoną czekoladę (50g). Rozpuść i połącz składniki.
  2. Migdały posiekaj.
  3. Dodaj cukier trzcinowy, rodzynki, posiekane migdały, cynamon, mąkę (2 łyżki) i wymieszaj całość.

Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp kaszą manną/bułką tartą. Teraz masz 2 możliwości:

  1. Wylewasz do formy całe ciasto, a na nie nadzienie.

lub

  1. Wylewasz na przemian: ciasto-nadzienie-ciasto-nadzienie-ciasto.

Przy drugiej opcji pierwsza warstwa ciasta powinna być trochę grubsza od kolejnych.

Piecz ok. 50 minut w temp. 160st., w opcji z termoobiegiem (jeśli masz możliwość - grzałka okrężna). Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe. Jeśli tak się stanie - piecz jeszcze, jeśli jest OK - wyłącz piekarnik i pozostaw w nim aż ciasto lekko przestygnie (możesz uchylić drzwiczki piekarnika).

Przygotowanie polewy:

  1. Masło (50g) rozpuść na wolnym ogniu, dodaj pokruszoną czekoladę (50g). Rozpuść i połącz składniki.
  2. Polej ciasto i rozprowadź polewę. Po zastygnięciu - delektuj się :) Smacznego!


Komentarze

  • / środa, 23.01.2013 21:00
    fajny przepis. muszę spróbować :)