Tarta z twarożkiem i truskawkami
- Średni
- 4 osób
- 30 min.
- 40 min.
Jakiż mógłby być deser w czerwcu, jesli nie z truskawkami!
Składniki
Przygotowanie
1. Ręcznie lub przy pomocy robota połącz składniki ciasta - mąkę, żółtka, masło i 2 łyżki cukru. Gdy ciasto będzie jednolite, uformuj kulę i odstaw na około godzinę do schłodzenia.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, następnie nakłuj widelcem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 10 minut.
3. Białka jajek ubij na sztywną pianę.
4. W malakserze lub blenderem ręcznym połącz twaróg, śmietanę, pozostały cukier oraz wanilię - gdy masa będzie gładka dodaj białko i mieszaj ręcznie do połączenia składników.
5. Masę serową wyłóż na podpieczony kruchy spód, piecz kolejne 30 minut.
6. Gdy ciasto ostygnie ułóż na wierzchu pokrojone na pół truskawki.
Smacznego!
Komentarze