Babka dyniowa z orzechami brazylijskimi i żurawiną

Babka dyniowa z orzechami brazylijskimi i żurawiną

  • Średni
  • 4 osób
  • 20 min.
  • 60 min.

Czas zostawić jesienne smutki. Babka dyniowa to preludium do świątecznych potraw. Korzenna, aromatyczna, słodka, z chrupiącymi orzechami brazylijskimi, umili niejeden wieczór przy dobrej herbacie.


Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki
  2. Zetrzyj dynię na drobnej tarce i odsącz nadmiar soku
  3. W drugiej misce połącz wszystkie mokre składniki, w tym dynię i dobrze wymieszaj.
  4. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  5. Do miski z suchymi produktami wlej zawartość drugiej miski. Znowu trzeba dokładnie wymieszać, aby całość ładnie się połączyła.
  6. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wlej ciasto
  7. Piecz ok. 60 minut. Sprawdzaj co jakiś czas patyczkiem czy ciasto w środku już się upiekło. Dokładny czas pieczenia zależy od tego jak soczysta jest dynia. Im więcej soku tym będzie bardziej mokra i dłużej się będzie piec - nawet ponad godzinę. Babka będzie gotowa kiedy patyczek wbijany w ciasto pozostanie czysty :)

Pin It


Komentarze