
Babka dyniowa z orzechami brazylijskimi i żurawiną
- Średni
- 4 osób
- 20 min.
- 60 min.
Czas zostawić jesienne smutki. Babka dyniowa to preludium do świątecznych potraw. Korzenna, aromatyczna, słodka, z chrupiącymi orzechami brazylijskimi, umili niejeden wieczór przy dobrej herbacie.
Składniki
- mąka pszenna (3 1/2 szklanki)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- ziele angielskie (1 łyżeczka)
- cynamon mielony (1 łyżeczka)
- gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
- sól (3/4 łyżeczki)
- goździki mielone (1/2 łyżeczki)
- cukier brązowy (1 szklanka)
- mleko (3/4 szklanki)
- olej roślinny (1/3 szklanki)
- cukier waniliowy (2 łyżeczki)
- jajka "0" zerówki (2 sztuki)
- dynia (400 g)
- orzechy brazylijskie (3/4 szklanki posiekanych orzechów)
- żurawina (1/2 szklanki)
Przygotowanie
- W misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki
- Zetrzyj dynię na drobnej tarce i odsącz nadmiar soku
- W drugiej misce połącz wszystkie mokre składniki, w tym dynię i dobrze wymieszaj.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Do miski z suchymi produktami wlej zawartość drugiej miski. Znowu trzeba dokładnie wymieszać, aby całość ładnie się połączyła.
- Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wlej ciasto
- Piecz ok. 60 minut. Sprawdzaj co jakiś czas patyczkiem czy ciasto w środku już się upiekło. Dokładny czas pieczenia zależy od tego jak soczysta jest dynia. Im więcej soku tym będzie bardziej mokra i dłużej się będzie piec - nawet ponad godzinę. Babka będzie gotowa kiedy patyczek wbijany w ciasto pozostanie czysty :)
Komentarze