Pomarańczowa babka z orzechami Pecan

Pomarańczowa babka z orzechami Pecan

  • Średni
  • 6 osób
  • 30 min.
  • 45 min.

Kiedy pierwszy raz spróbowałam pomarańczowej babki z orzechami pecan, zakochałam się w jej smaku i piekę ją bardzo często. Ciasto jest dość wilgotne, kawałki orzechów pysznie mieszają się z aromatem pomarańczowej skórki, a dżem nadaje lepkości i słodyczy. Nie czekajcie, tylko migiem do kuchni ;)


Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną 650 i dodaj mąkę graham (jej nie trzeba przesiewać, a raczej trudno to zrobić).
  2. Dodaj do mąki 5 kolejnych składników, czyli: proszek do pieczenia, sodę spożywczą, sól, gałkę muszkatałową w proszku i również sproszkowane ziele angielskie.
  3. Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier i dokładnie wymieszaj na gładką masę.
  4. Dodaj do masy kolejne składniki: mleko, pokrojone orzechy pecan, olej, dżem pomarańczowy oraz skórkę pomarańczową, anastępnie wymieszaj.
  5. Do masy dodawaj powoli mąkę dokładnie łącząc składniki.
  6. Blaszkę do babki wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
  7. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Podczas pieczenia przygotuj glazurę:

  1. 1/3 szklanki cukru pudru zmieszaj na gładko z 2 łyżkami soku pomarańczowego.
  2. Gdy ciasto sięupiecze itrochę ostygnie posmaruj nią wierzch.
  3. Ułóż na lukrze orzechy pecan w całości :)

Pin It


Komentarze