
Pomarańczowa babka z orzechami Pecan
- Średni
- 6 osób
- 30 min.
- 45 min.
Kiedy pierwszy raz spróbowałam pomarańczowej babki z orzechami pecan, zakochałam się w jej smaku i piekę ją bardzo często. Ciasto jest dość wilgotne, kawałki orzechów pysznie mieszają się z aromatem pomarańczowej skórki, a dżem nadaje lepkości i słodyczy. Nie czekajcie, tylko migiem do kuchni ;)
Składniki
- ekologiczna mąka pszenna typ 750 (1 szklanka)
- ekologiczna mąka pszenna graham (3/4 szklanki)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- soda spożywcza (1/2 łyżeczki)
- sól (1/4 łyżeczki)
- gałka muszkatałowa w proszku (1/4 łyżeczki)
- ziele angielskie sproszkowane (1/4 łyżeczki)
- cukier (1/2 szklanki)
- mleko (1/2 szklanki)
- jajka ekologiczne (2 sztuki)
- orzechy Pecan - posiekane (1/4 szklanki)
- olej rzepakowy (3 łyżki)
- dżem pomarańczowy (3 łyżki)
- starta skórka pomarańczy (2 łyżeczki)
- cukier puder (1/3 szklanki)
- sok z pomarańczy (2 łyżki)
- orzechy Pecan - w całości (1/2 szklanki)
Przygotowanie
- Do miski przesiej mąkę pszenną 650 i dodaj mąkę graham (jej nie trzeba przesiewać, a raczej trudno to zrobić).
- Dodaj do mąki 5 kolejnych składników, czyli: proszek do pieczenia, sodę spożywczą, sól, gałkę muszkatałową w proszku i również sproszkowane ziele angielskie.
- Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier i dokładnie wymieszaj na gładką masę.
- Dodaj do masy kolejne składniki: mleko, pokrojone orzechy pecan, olej, dżem pomarańczowy oraz skórkę pomarańczową, anastępnie wymieszaj.
- Do masy dodawaj powoli mąkę dokładnie łącząc składniki.
- Blaszkę do babki wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
- Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Podczas pieczenia przygotuj glazurę:
- 1/3 szklanki cukru pudru zmieszaj na gładko z 2 łyżkami soku pomarańczowego.
- Gdy ciasto sięupiecze itrochę ostygnie posmaruj nią wierzch.
- Ułóż na lukrze orzechy pecan w całości :)
Komentarze