Przepisy str. 19

  • Puree z kalafiora
    Puree z kalafiora
    Kto powiedział, że puree może być tylko z ziemniaków? Z kalafiora nie ustępuje w niczym pyrkom ;) a nawet je przewyższa, bo jest dietetyczny (jeśli się nie przesadzi z dodatkami), zawiera między innymi: potas, sód, magnez, wapń, karoteny i wiele wiele innych składników, które sprawią, że będziemy ...
    ... czytaj dalej
  • Amarantusowe ciasto marchewkowe
    Amarantusowe ciasto marchewkowe
    Czy Wy też wolicie domowe wypieki od wyrobów cukierniczych przeładowanych właśnie cukrem? W zamian proponujemy ciasto marchewkowe (pewnie część z Was je zna), lecz robione na mące z amarantusa. Amarantus nie zawiera glutenu, więc wszyscy „bezglutenowcy” go doskonale znają. Wśród innych to zapomni...
    ... czytaj dalej
  • Kawa według 5 przemian
    Kawa według 5 przemian
    Jak uwolnić moc aromatu świeżo parzonej kawy nie będąc właścicielem wysokiej klasy ekspresu? Przyrządzić kawę według pięciu przemian. Jako ekspres posłuży nam zwykły garnek. Jeszcze tylko dobra kawa, kilka przypraw i można zacząć nowy dzień.
    ... czytaj dalej
  • Brokułowa pakora
    Brokułowa pakora
    Pakora to przekąska popularna w Indiach. Są to krótko mówiąc warzywa w cieście smażone na głębokim oleju. Oryginalnie używa się ciasta z mąki z ciecierzycy - besan. Na naszym podwórku sprawdzi się mąka pszenna z pełnego przemiału. Nie wiem czy Hindusi jedzą pakorę z brokułami, ale nam to zestawien...
    ... czytaj dalej
  • Owsiane amarantuski
    Owsiane amarantuski
    Zapraszamy do pieczenia słodkości. Ale nie takich zwyczajnych, bo zdrowych. Ciasteczka owsiane z amarantusem są świetne do drugiego śniadania jak batoniki energetyczne. Ich składniki dostarczają mnóstwa składników odżywczych: płatki owsiane – węglowodany, białko, witaminy, błonnik, sole mineralne;...
    ... czytaj dalej
  • Penne, kurczak i smażony zielony por
    Penne, kurczak i smażony zielony por
    Penne zwykle podaje się z pesto lub z owocami morza. My proponujemy ten pyszny makaron podać z kawałkami kurczaka, porem i sosem sojowym. Aby potrawa miała przyjemny wakacyjny aromat, przygotowaliśmy ją na oleju kokosowym.
    ... czytaj dalej
  • Błyskawiczna tarta truskawkowa
    Błyskawiczna tarta truskawkowa
    Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba go dobrze wykorzystać. A co zrobić, gdy mamy mało czasu, albo rodzina wpadnie za chwilę z wizytą, no lub po prostu nam się nie chce za długo siedzieć w kuchni ;)? Na pomoc przychodzi nam prosty i super szybki przepis na tartę truskawkową. Oczywiście można wy...
    ... czytaj dalej
  • Kotlety z cukinii
    Kotlety z cukinii
    Wszyscy na pewno znają leczo z cukinii, ale nie wszyscy wiedzą, że z cukinii można zrobić także pyszne kotlety. To doskonała propozycja dla wegetarian i osób poszukujących nowych smaków. Do zrobienia kotletów potrzeba tylko kilku składników…
    ... czytaj dalej