
Zupa z kabaczka
- 4 osób
- 120 min.
Przyszedł sezon na kabaczka i koniecznie trzeba to wykorzystać. Oprócz popularnego leczo z kabaczka, można zrobić równie pyszną i prostą zupę warzywną. Starczy dla dwóch osób na dwa obiady, a dla czteroosobowej rodziny na jeden posiłek.
Składniki
- kabaczek (1/2 dużego lub 1 mniejszy)
- seler (1 sztuka)
- młode ziemniaki (3 sztuki)
- marchewki (3 sztuki)
- świeża pietruszka (garstka listków)
- swieża bazylia (garstka listków)
- młoda cebulka (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- czerwona fasola (1 puszka)
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- pieprz czarny
- papryka w proszku słodka
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać.
- Do rozgrzanego garnka nalać odrobinę oliwy i wrzucić posiekane ząbki czosnku.
- Posiekać cebulkę i wrzucić do podsmażonego czosnku.
- Kiedy cebulka się zeszkli, wrzucić pokrojonego w kostkę kabaczka i podsmażać około 10 minut.
- Następnie podlać odrobiną wody i dusić warzywa pod przykryciem kolejne 10 minut.
- Do garnka z kabaczkiem, cebulą i czosnkiem wlać 1,5 litra wody i zwiększyć ogień.
- Dodać selera, marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. (Marchewkę i selera kroję w kostkę dopiero po ugotowaniu w wywarze – tak mi jest łatwiej).
- Po około godzinie lekko skręcić ogień i dodać fasolkę.
- Na koniec przyprawić: sos sojowy – zastępuje sól i maggi, szczyptę pieprzu, papryki, świeżo posiekane zioła.
- Gotować jeszcze około 30 minut aż warzywa całkowicie zmiękną, ale jeszcze nie będą się rozsypywać.
I proszę – pożywne bezmięsne danie :)
Komentarze