
Leczo z kabaczka
- 3 osób
- 30 min.
Czy na obiad, czy kolację takie leczo inspiracje… A z kabaczkiem to nie grzech, takie leczo zjeść za trzech ;)
Składniki
- kabaczek (1 sztuka)
- cebula (2 sztuki)
- kukurydza (1 puszka)
- papryka czerwona (1 sztuka)
- kiełbasy tradycyjne (2 sztuki)
- pomidor (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- sól
- papryka w proszku słodka
Przygotowanie
- Pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić.
- Dorzucić pokrojone kiełbasy.
- Kiedy kiełbasa się podsmaży, wrzucić pokrojoną paprykę – podsmażyć ją, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię, żeby poddusić składniki.
- Po około 7 minutach dodać pokrojonego pomidora (z puszki bez skórki lub świeżego obranego) i dalej dusić. Pomidor i tak ma się rozpaść i stworzyć sos.
- Wrzucić kabaczka pokrojonego w dużą kostkę i kukurydzę.
- Dusić 10 minut, a następnie przyprawiać – sosem sojowym, papryką słodką i ewentualnie solą wedle uznania.
- Dusić jeszcze chwilę aż potrawa przejdzie przyprawami a warzywa będą zupełnie miękkie.
Komentarze