Leczo z kabaczka

Leczo z kabaczka

  • 3 osób
  • 30 min.

Czy na obiad, czy kolację takie leczo inspiracje… A z kabaczkiem to nie grzech, takie leczo zjeść za trzech ;)


Składniki

  • kabaczek (1 sztuka)
  • cebula (2 sztuki)
  • kukurydza (1 puszka)
  • papryka czerwona (1 sztuka)
  • kiełbasy tradycyjne (2 sztuki)
  • pomidor (1 sztuka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • sól
  • papryka w proszku słodka

Przygotowanie

  1. Pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić.
  2. Dorzucić pokrojone kiełbasy.
  3. Kiedy kiełbasa się podsmaży, wrzucić pokrojoną paprykę – podsmażyć ją, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię, żeby poddusić składniki.
  4. Po około 7 minutach dodać pokrojonego pomidora (z puszki bez skórki lub świeżego obranego) i dalej dusić. Pomidor i tak ma się rozpaść i stworzyć sos.
  5. Wrzucić kabaczka pokrojonego w dużą kostkę i kukurydzę.
  6. Dusić 10 minut, a następnie przyprawiać – sosem sojowym, papryką słodką i ewentualnie solą wedle uznania.
  7. Dusić jeszcze chwilę aż potrawa przejdzie przyprawami a warzywa będą zupełnie miękkie.

Pin It


Komentarze

  • / sobota, 2014-07-19 01:56
    Można razem z kabaczkiem :) już poprawiamy przepis ;)
  • / piątek, 2014-07-18 17:32
    a kiedy dodac kukurydze?