Amarantusowe ciasto marchewkowe

Amarantusowe ciasto marchewkowe

  • 6 osób
  • 40 min.

Czy Wy też wolicie domowe wypieki od wyrobów cukierniczych przeładowanych właśnie cukrem? W zamian proponujemy ciasto marchewkowe (pewnie część z Was je zna), lecz robione na mące z amarantusa. Amarantus nie zawiera glutenu, więc wszyscy „bezglutenowcy” go doskonale znają. Wśród innych to zapomniane zboże. A całkiem niepotrzebnie. Bo amarantus, o czym wspomnieliśmy już przy okazji ciasteczek z poppingiem, jest sprzymierzeńcem  w walce z cholesterolem, miażdżycą i opóźnia procesy starzenia.


Przygotowanie

  1. Marchew utrzeć na małych oczach.
  2. W misce przesiać mąkę.
  3. Do mąki dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wymieszać.
  4. Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać do mąki cały czas mieszając.
  5. Dodawać powoli olej, nadal mieszając.
  6. Dodać kolejno marchew, orzechy i rodzynki.
  7. Wymieszane ciasto wyłożyć na blachę (tortownica ok. 24cm) wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzić czy widelec wsadzony w ciasto pozostaje czysty. Jeśli tak to jest gotowe.

Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą, ale nam smakuje nawet na sucho. Etnie też :)


Pin It


Komentarze

  • / niedziela, 2012-08-26 15:27
    Ja czytałam, że można by jeść tylko amarantus i właściwie nic by nie brakowało. Mój mąż często piekł chleb z amarantusem i był megapyszny – a jak się świetnie po nim czuliśmy!! Niestety przepisu nie podam, bo zawsze był pełen spontan a i tak o receptury dbał tylko mąż ;) w każdym razie – jedzmy amarantus! :)
  • / niedziela, 2012-07-01 22:33
    Dziękujemy :) kot-modelka też :D
  • / niedziela, 2012-07-01 21:19
    Prześliczne ciacho, prześliczny kotek… Miałam takiego :3