
Penne, kurczak i smażony zielony por
- 3 osób
- 50 min.
Penne zwykle podaje się z pesto lub z owocami morza. My proponujemy ten pyszny makaron podać z kawałkami kurczaka, porem i sosem sojowym. Aby potrawa miała przyjemny wakacyjny aromat, przygotowaliśmy ją na oleju kokosowym.
Składniki
- penne (makaron rurki) (500 g)
- filet z kurczaka (500 g)
- cebula (1 sztuka)
- por (1 sztuka)
- olej kokosowy
- ekologiczny sos sojowy Shoyu
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Kurczaka pokroić na małe kawałki i marynować w sosie sojowym. Najlepiej kilka godzin.
- Makaron gotować około 12 minut (al dente).
- Na rozgrzany na patelnię olej kokosowy wrzucić kawałki kurczaka i obsmażyć.
- Dodawać kolejno pokrojoną cebulę i pora pokrojonego w krążki.
- Całość skropić jeszcze sosem sojowym.
- Dodać pieprz i odrobinę soli.
- Do składników na patelni dodać makaron.
- Wymieszać wszystkie składniki, aby makaron był dobrze nawilżony.
Komentarze