Przepisy str. 17
- Muffiny dyniowo-orkiszoweMuffiny to pyszny i szybki sposób na słodką przekąskę. Możesz je spakować swoim najbliższym na drugie śniadanie. W przepisie zastąpiliśmy niezdrowy cukier miodem. To zdecydowanie zdrowszy wybór. Kiedyś, gdy cukier był towarem luksusowym, wypieki słodzono głównie miodem. Dynia, mąka orkiszowa, arom...... czytaj dalej
- Zupa ogórkowa z pęczakiemZupa ogórkowa to całkiem zwyczajne danie na obiad. Postanowiliśmy jednak urozmaicić ją dość niepopularnym (niestety) na naszych stołach pęczakiem. Pęczak to kasza jęczmienna w całości. Jest traktowana często jako półprodukt, z którego otrzymuje się dopiero kaszę jęczmienną perłową lub łamaną. Ale ...... czytaj dalej
- Zupa soczewicowo-kokosowaTen wspaniały przepis znaleźliśmy w książce "Kuchnie malowane sercem. Wegetarianizm po mistrzowsku". Wydanie ma kilku autorów, a zupę soczewicowo-kokosową znajdziecie w rozdziale rodziny Gawryszewskich. Zupa soczewicowo-kokosowa jest mocno sycąca, rozgrzewa, ale nie jest słodka, ani mdła. Mleczk...... czytaj dalej
- Zupa krem brokułowy z grzankami i prażonymi migdałamiNie ma nic lepszego na coraz chłodniejsze dni, jak rozgrzewająca zupa. Krem brokułowy jest gęsty i pożywny. Chrupiące grzanki przełamują kremową konsystencję zupy, a prażone migdały nadają daniu nieco szlachetności.... czytaj dalej
- Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelemSzukając pomysłu na dzisiejszy obiad ze szpinakiem znalazłam przepis na sos szpinakowy :) W szafce już od jakiegoś czasu zalegał makaron Cannelloni. No i postanowiłam go nadziać ekojowym farszem :-D Jak to zrobiłam - podaję poniżej: Zaczynamy od przygotowania farszu szpinakowego. Wszystko robimy...... czytaj dalej
- Błyskawiczna tarta z malinami i orzechami włoskimiKolejna wariacja na temat szybkiej tarty - przepisu, który proponowaliśmy jakiś czas temu w wersji z truskawkami. Generalnie jest to ciasto, które można przygotować niemalże z każdym nadzieniem i zawsze będzie pysznie, szybko i bezproblemowo. Dlatego zapewne jeszcze nie raz umieścimy coś z serii s...... czytaj dalej
- Żurek staropolskiSłowiański specjał, znany nie tylko z kuchni polskiej, ale także jako danie naszych południowych i wschodnich sąsiadów. Nazwa natomiast pochodzi z języka niemieckiego, w którym słowo sür oznaczało po prostu coś kwaśnego (dziś słowo to ewoluowało w sauer)1. Żurek nie jest bardzo trudnym daniem, jedna...... czytaj dalej
- Pistacjowe pralinkiNiby przepis na dwóch osób, ale ręczę, że ta ilość może nie starczyć nawet na jedną ;) Przepis wymyślony przypadkiem, w jedno z sobotnich popołudni, podczas rozmyślań nad domowym marcepanem. A, że migdałów w domu akurat brak - pod nóż (dosłownie) poszły orzechy pistacjowe. Polecam i pędzę zajadać,...... czytaj dalej