Błyskawiczna tarta z malinami i orzechami włoskimi
- B. łatwy
- 8 osób
- 20 min.
- 35 min.
Kolejna wariacja na temat szybkiej tarty - przepisu, który proponowaliśmy jakiś czas temu w wersji z truskawkami. Generalnie jest to ciasto, które można przygotować niemalże z każdym nadzieniem i zawsze będzie pysznie, szybko i bezproblemowo. Dlatego zapewne jeszcze nie raz umieścimy coś z serii szybkich tart, które są znakomitym sposobem na niezpowiedzianych gości :) A może macie jakieś swoje pomysły na modyikację tego przepisu?
Składniki
- Kasza manna (1 szklanka)
- Mąka pszenna (1 szklanka)
- Cukier, np. Demerara (3/4 szklanki, lub w zależności od preferencji można dać mniej lub więcej)
- Cukier waniliowy - prawdziwy, z wanilią - NIE wanilinowy (1 opakowanie 16g)
- Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- Maliny (500g)
- Orzechy włoskie (2 garście)
- Masło (200g)
- Cukier brązowy do posypania (2 łyżki)
- Cynamon (1/2-1 płaska łyżeczka)
Przygotowanie
Mąkę, kaszkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj razem w misce.
Maliny umyj.
Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp kolejno: CIASTO - MALINY - ORZECHY - CIASTO.
Na cieście zetrzyj, na dużych oczkach, 1 kostkę zimnego masła (kostkę oszukaną czyli 200g, nie 250g ;) ).
Na wierzchu posyp brązowym cukrem, uprzednio wymieszanym z cynamonem.
Piecz ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st (grzanie górne i dolne + grzałka termoobiegu).
Komentarze