
Czekoladowe muffiny z dżemem wiśniowym
- B. łatwy
- 5 osób
- 15 min.
- 20 min.
Przepis zaczerpnięty z książki Nigelli "How to be a domestic goddess". Bardzo łatwy sposób na czekoladowy domowy deser. Przygotowanie muffinek zajmie kilka chwil, a smak czekolady zostanie z wami na dłużej. Do babeczek najlepszy jest niskosłodzony dżem wiśniowy, ale możecie wykorzystać także truskawkowy lub malinowy. Gorzka czekolada wyjątkowo dobrze smakuje bowiem z czerwonymi owocami ;) Nie polecamy zastępować dżemu powidłami - to już nie to samo.
Składniki
Przygotowanie
- W garnku stopić masło na średnim ogniu.
- Gdy prawie całe się rozpuści, dodać połamane kawałki czekolady.
- Mieszając od czasu do czasu poczekać aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy z masłem.
- Zdjąć garnek z ognia i zamieszać.
- Dodać dżem wiśniowy, a następnie cukier, szczyptę soli i na koniec rozmącone wcześniej jajka.
- Osobno przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
- Mąkę z proszkiem dodać do płynnych składników i dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Nałożyć papilotki do muffinek na blachę i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości.
- Piec przez ok. 20 minut (piekarnik z termoobiegiem).
Komentarze