Czekoladowe muffiny z dżemem wiśniowym

Czekoladowe muffiny z dżemem wiśniowym

  • B. łatwy
  • 5 osób
  • 15 min.
  • 20 min.

Przepis zaczerpnięty z książki Nigelli "How to be a domestic goddess". Bardzo łatwy sposób na czekoladowy domowy deser. Przygotowanie muffinek zajmie kilka chwil, a smak czekolady zostanie z wami na dłużej. Do babeczek najlepszy jest niskosłodzony dżem wiśniowy, ale możecie wykorzystać także truskawkowy lub malinowy. Gorzka czekolada wyjątkowo dobrze smakuje bowiem z czerwonymi owocami ;) Nie polecamy zastępować dżemu powidłami - to już nie to samo.


Przygotowanie

  1. W garnku stopić masło na średnim ogniu.
  2. Gdy prawie całe się rozpuści, dodać połamane kawałki czekolady.
  3. Mieszając od czasu do czasu poczekać aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy z masłem.
  4. Zdjąć garnek z ognia i zamieszać.
  5. Dodać dżem wiśniowy, a następnie cukier, szczyptę soli i na koniec rozmącone wcześniej jajka.
  6. Osobno przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
  7. Mąkę z proszkiem dodać do płynnych składników i dokładnie wymieszać.
  8. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  9. Nałożyć papilotki do muffinek na blachę i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości.
  10. Piec przez ok. 20 minut (piekarnik z termoobiegiem).

Pin It


Komentarze