
Muffiny dyniowo-orkiszowe
- Średni
- 4 osób
- 20 min.
- 20 min.
Muffiny to pyszny i szybki sposób na słodką przekąskę. Możesz je spakować swoim najbliższym na drugie śniadanie. W przepisie zastąpiliśmy niezdrowy cukier miodem. To zdecydowanie zdrowszy wybór. Kiedyś, gdy cukier był towarem luksusowym, wypieki słodzono głównie miodem. Dynia, mąka orkiszowa, aromatyczny cynamon i kardamon sprawią, że jesienne słoty staną się łatwiejsze do przełknięcia ;)
Składniki
- dynia (250 g)
- mąka pszenna (150 g)
- mąka orkiszowa (100 g)
- jajka (3 sztuki)
- oliwa (175 ml)
- miód lipowy (1 szklanka)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki czubate)
- płatki owsiane (1 szklanka)
- orzechy włoskie (duża garść)
- pestki dyni (1 garść)
- cynamon (1 łyżeczka)
- kardamon (szczypta)
- sól morska (szczypta)
Przygotowanie
- Dynię umyć, obrać ze skóry i zblenderować na mus 250 g.
- Przesiać mąkę. Połączyć ze sobą wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszać.
- Oddzielnie wymieszać wszystkie płynne składniki i również dokładnie wymieszać.
- Połączyć płynne i suche składniki razem.
- Blachę na muffiny wyłożyć papierkami (tzw. papilotki).
- Nałożyć ciasto do ok. 3/4 wysokości foremek.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
- Muffinki posmarować płynnym miodem na górze i przyozdobić pestkami dyni.
Komentarze