Przepisy str. 13
- Zdrowe kanapki z rzeżuchąPrzepis banalny z rzeżuchą w tle, nie tylko od święta ;) Bułkę z pestkami dyni przesmarować serkiem kanapkowym naturalnym. Solidnie wymytą sałatę lodową umieszczamy na bułce. Na sałacie ląduje szynka, a zaraz za nią plastrowany serek kanapkowy. Kolorytu nadajemy 2 plastrami czerwo...... czytaj dalej
- Zielony koktajl z awokado i szpinakiemOwoce obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Dodać przepłukany szpinak i obranego ogórka (może być też ze skórką) oraz daktyle bez pestek. Zalać połową szklanki wody (lub więcej) i miksować przez kilka minut w blenderze.... czytaj dalej
- Frittata z łososiem i kiełkamiJajko rozmieszać z mąką, dodać posiekane kiełki, przyprawy. Mieszać, dodając stopniowo mleko lub wodę. Na koniec dodać pokrojonego łososia. Po połączeniu składników masę wlać na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnię. Po przypieczeniu spodu można wstawić na kilka minut do piekarnika...... czytaj dalej
- Królowa kasz w złocie renety i blasku powidełKaszę wsypać na sito i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Odsączoną wsypać na suchą patelnię i prażyć do uzyskania lekko orzechowego zapachu. Wodę zagotować i dodać do niej kurkumę, olej kokosowy, imbir, sól. Wsypać uprażoną kaszę. Gotować pod przykryciem 15 minut nie mieszając. ...... czytaj dalej
- Recykling kulinarny: Tarta serowa z szynką i tuńczykiemNiniejszym przepisem chciałbym zapoczątkować cykl receptur na dania z resztek czyli wszystkiego co zostało nam w lodówce, a nie wiemy co z tym zrobić ;) Oszczęsność kosztów i środowiska, nauka kreatywności, poznawanie nowych smaków. Przepisy z "Recykling kulinarny" w tytule, będą miały charakter b...... czytaj dalej
- Pascha wielkanocnaPascha to klasyczny wielkanocny specjał pochodzenia rosyjskiego. U nas w domu przygotowujemy ją od wielu już lat, każdej Wielkanocy. Można przyrządzić ją jednak także w innych porach roku, traktując jako sernik na zimno. A że jest pyszna, z pewnością na wielu stołach zagości właśnie poza świętami. S...... czytaj dalej
- Masło rzeżuchoweAby przygotować masło rzeżuchowe, musisz zacząć oczywiście od wyhodowania rzeżuchy. Tak więc przepis jest na 10 minut, ale musisz się do niego przygotować, co zajmie około tygodnia ;) Tyle czasu bowiem potrzebuje rzeżucha, by urosnąć z wysianych na wacie nasionek. Jak już do tego dojdzie, możesz wzi...... czytaj dalej
- Jajka faszerowane z łososiemUwielbiam wędzonego łososia oraz jajka na twardo. A gdyby tak te dwie rzeczy połączyć? Żaden problem! Z pomocą przyszła mi koncepcja na jajka faszerowane, którą przedstawiam poniżej. Smacznego :) /Mateusz... czytaj dalej