Przepisy str. 12
- Sos ziołowo paprykowyPyszny sos na bazie jogurtu, który świetnie nadaje się do zimnych mięs, kanapek czy przekąsek.... czytaj dalej
- Domowa granola z owocami i jogurtemDo miseczki wlewamy jogurt i wsypujemy granolę, następnie dodajemy pokrojonego banana i obranego grejpfruta - mieszamy. Domowa granola: W garnuszku rozpuszczamy miód i dodajemy olej, mieszamy do połączenia się składników. Płatki, otręby i wiórki kokosowe dzielimy na 2 miski. Do je...... czytaj dalej
- Pełnoziarniste racuchy z owocamiJabłka lub gruszki kroimy w drobną kostkę (ilość według upodobań) - posypujemy przyprawami i odstawiamy na chwilę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W dużej misce mieszamy pozostałe składniki i miksujemy na gładką dość gęstą masę. Odstawiamy na 15 minut i dodajemy ...... czytaj dalej
- Pieczeń rzymska inaczejDziś miał być na obiad kurczak z porem i tymiankiem. Jakież było jednak moje zdziwienie, gdy po odmrożeniu kawałka mięsa mym oczom nie ukazał się żaden kurczak, a mielone z szynki. O kurczę! -krzyknąłem paradoksalnie ;) i szybko zacząłem myśleć co by tu wykombinować na obiad. Greckie pulpety były n...... czytaj dalej
- Gofry owsianeWszystkie składniki podzielić na połowę i na dwa razy zmiksować w blenderze. Piec w gofrownicy 8-10 minut. Gofry podałam z malinami i musem jabłkowym własnej produkcji :)... czytaj dalej
- Przepyszna, zdrowa, domowa granolaW dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Rozłóż mieszankę na 2 blachach do pieczenia ( można wyłożyć je papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, na mniej więcej 40 minut. W trakcie pieczenia 2 razy przemieszaj granolę na blaszce. Granola jest ...... czytaj dalej
- Sałatka pełna koloru i zdrowiaSałatka pełna koloru i zdrowia 1. Roszponkę dokładnie obmywamy i wrzucamy w miskę. 2. Zarzucamy roszponkę pokrojonymi w kostkę rzodkiewkami, jak i przesztyletowanymi na pół pomidorami koktajlowymi. Niedbale w misce lądują kiełki. 3. W międzyczasie prażymy na patelni pestki dyni i słonecznika, ...... czytaj dalej
- HalawaKaszę prażymy na maśle (lub oleju kokosowym) przez kilka minut aż zmieni kolor na bardziej złoty. Jednocześnie w osobnym naczyniu zagotowujemy wodę z cukrem lub miodem. Gdy kasza będzie uprażona, dodajemy ją bardzo ostrożnie do wrzątku. Ciągle mieszając, dodajemy bakalie. Halawa ...... czytaj dalej