Przepyszna, zdrowa, domowa granola
- B. łatwy
- 4 osób
- 10 min.
- 40 min.
Składniki
- płatki owsiane zwykłe (450 g)
- pestki słonecznika (120 g)
- białe ziarna sezamu (120 g)
- mus jabłkowy bez cukru (175 g)
- zmielony cynamon (2 łyżeczki)
- zmielony imbir (1 łyżeczka)
- syrop z agawy ( można zastąpić płynnym miodem) (160 g)
- ksylitol bądź inny cukier (80 g)
- całe orzechy i migdały ( migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne bez soli) (300 g)
- sól (1 łyżeczka)
- olej słonecznikowy (2 łyżeczki)
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Rozłóż mieszankę na 2 blachach do pieczenia ( można wyłożyć je papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, na mniej więcej 40 minut. W trakcie pieczenia 2 razy przemieszaj granolę na blaszce.
- Granola jest gotowa, gdy nabierze złocistej barwy. Po wystudzeniu staje się chrupiąca.
- Przełóż ją do szczelnie zamykanych słoików i delektuj się jej smakiem.
Jest to bardzo duża porcja, dzięki temu błyskawicznie codziennie rano można zjeść pożywne, zdrowe, energetyczne śniadanie.
Na śniadanie szczególnie polecam z jogurtem naturalnym ( w sezonie także z owocami). Można również jeść ją z mlekiem.
Komentarze