Domowa granola z owocami i jogurtem

Domowa granola z owocami i jogurtem

  • B. łatwy
  • 1 osoby
  • 15 min.

Składniki

  • ŚNIADANIE:
  • domowa granola (3 łyżki)
  • banan (1/2 sztuki)
  • grejpfrut (1/2 sztuki)
  • jogurt (1 mały kubeczek)
  • DOMOWA GRANOLA (około 10 porcji):
  • płatki owsiane górskie (3 szklanki)
  • otręby owsiane (1 szklanka)
  • rodzynki (200 g)
  • morele suszone (100 g)
  • migdały (100 g)
  • wiórki kokosowe (50 g)
  • żurawina (50 g)
  • jagody goji (50 g)
  • pestki dyni (50 g)
  • ziarna słonecznika (50 g)
  • sezam (50 g)
  • miód (3 łyżki)
  • olej rzepakowy (2 łyżki)
  • przyprawa do piernika (1 łyżeczka)
  • kilka lasek cynamonu

Przygotowanie

Do miseczki wlewamy jogurt i wsypujemy granolę, następnie dodajemy pokrojonego banana i obranego grejpfruta - mieszamy.

Domowa granola:

  1. W garnuszku rozpuszczamy miód i dodajemy olej, mieszamy do połączenia się składników.
  2. Płatki, otręby i wiórki kokosowe dzielimy na 2 miski.
  3. Do jednej miski dodajemy przyprawę, dynię, sezam, słonecznik i posiekane migdały (można je wcześniej sparzyć i obrać - pomyślałam o tym po fakcie).
  4. Zawartość miski wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy rozpuszczonym miodem i dokładnie mieszamy.
  5. Mają być dobrze pokryte syropem , ale składniki nie powinny się ze sobą sklejać, gdy tak się stanie, dosypać trochę suchych składników z drugiej miski.
  6. Piec w 150 stopniach przez 25-30 minut często mieszając.
  7. W drugiej misce mieszamy posiekane morele, rodzynki, żurawinę, jagody i ostudzoną upieczoną mieszankę. Przesypujemy do słoika i dodajemy kilka lasek cynamonu.

Smacznego :)


Pin It


Komentarze