
Domowa granola z owocami i jogurtem
- B. łatwy
- 1 osoby
- 15 min.
Składniki
- ŚNIADANIE:
- domowa granola (3 łyżki)
- banan (1/2 sztuki)
- grejpfrut (1/2 sztuki)
- jogurt (1 mały kubeczek)
- DOMOWA GRANOLA (około 10 porcji):
- płatki owsiane górskie (3 szklanki)
- otręby owsiane (1 szklanka)
- rodzynki (200 g)
- morele suszone (100 g)
- migdały (100 g)
- wiórki kokosowe (50 g)
- żurawina (50 g)
- jagody goji (50 g)
- pestki dyni (50 g)
- ziarna słonecznika (50 g)
- sezam (50 g)
- miód (3 łyżki)
- olej rzepakowy (2 łyżki)
- przyprawa do piernika (1 łyżeczka)
- kilka lasek cynamonu
Przygotowanie
Do miseczki wlewamy jogurt i wsypujemy granolę, następnie dodajemy pokrojonego banana i obranego grejpfruta - mieszamy.
Domowa granola:
- W garnuszku rozpuszczamy miód i dodajemy olej, mieszamy do połączenia się składników.
- Płatki, otręby i wiórki kokosowe dzielimy na 2 miski.
- Do jednej miski dodajemy przyprawę, dynię, sezam, słonecznik i posiekane migdały (można je wcześniej sparzyć i obrać - pomyślałam o tym po fakcie).
- Zawartość miski wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy rozpuszczonym miodem i dokładnie mieszamy.
- Mają być dobrze pokryte syropem , ale składniki nie powinny się ze sobą sklejać, gdy tak się stanie, dosypać trochę suchych składników z drugiej miski.
- Piec w 150 stopniach przez 25-30 minut często mieszając.
- W drugiej misce mieszamy posiekane morele, rodzynki, żurawinę, jagody i ostudzoną upieczoną mieszankę. Przesypujemy do słoika i dodajemy kilka lasek cynamonu.
Smacznego :)
Komentarze