Desery str. 4
- Muffinki amarantusowe z rabarbaremSuche składniki mieszamy ze sobą a następnie dodajemy olej i mleko sojowe, na koniec dodajemy jabłko i rabarbar. Wszystko razem miksujemy. Przekładamy do foremek i posypujemy amarantusem "Popping". Muffinki powinny piec się ok 30 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku.... czytaj dalej
- Kakaowe ciasto z rabarbarem"Rabarbar" - to słowo kojarzy mi się z dzieciństwem. Jakoś tak dziwnie się złożyło, że to właśnie w tym okresie mojego życia (druga połowa lat 80-ych) potrawy przygotowane na bazie rabarbaru często gościły na rodzinnym stole. Potem owoc ten odszedł na długi czas w zapomnienie. Ostatnio, robiąc za...... czytaj dalej
- Truskawkowy smoothie z płatkami owsianymiGdy na dworze gorąco, nie w głowie nam przygotowywanie śniadań na ciepło. Świeżo upieczone ciasto też nie jest wtedy wymarzonym deserem. TRuskawkowy smoothie według naszego przepisu idealnie nadaje się na śniadanie i jako deser. Zastąpi pełnowartościowy poranny posiłek, ponieważ oprócz owoców dod...... czytaj dalej
- Amarantusowe gofryMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stevią i sodą oczyszczoną. W osobnej miseczce miksujemy jajko, maślankę, aromat waniliowy i stopiony tłuszcz. Łączymy razem zawartości obu miseczek, a następnie naszą masę przelewamy do natłuszczonego wnętrza nagrzanej gofrownicy. Pieczem...... czytaj dalej
- Batoniki amarantusoweWszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyłożyć na formę. Piec ok 30 min. w 180 st. C. Po ostygnięciu pokroić batoniki. Smacznego!... czytaj dalej
- Wiejska tarta z jabłkamiTarta z jabłkami od wielu lat gości na wiejskich stołach we Francji. Trochę zmodyfikowaliśmy tradycyjny przepis i dodaliśmy mąki razowej żytniej. Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane, co stanowi największe wyzwanie w tym przepisie. Nie zrażajcie się jednak i śmiało zalepiajcie wszystkie ...... czytaj dalej
- Pełnoziarniste racuchy z owocamiJabłka lub gruszki kroimy w drobną kostkę (ilość według upodobań) - posypujemy przyprawami i odstawiamy na chwilę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W dużej misce mieszamy pozostałe składniki i miksujemy na gładką dość gęstą masę. Odstawiamy na 15 minut i dodajemy ...... czytaj dalej
- Gofry owsianeWszystkie składniki podzielić na połowę i na dwa razy zmiksować w blenderze. Piec w gofrownicy 8-10 minut. Gofry podałam z malinami i musem jabłkowym własnej produkcji :)... czytaj dalej