Przepisy

  • Przepis na domowe puree z dyni do przechowywania
    Przepis na domowe puree z dyni do przechowywania
    W czasie sezonu na dynie, warto poświęcić kilka chwil i zrobić zapas dyniowego puree, które śmiało możesz zamrozić i przechowywać nawet pół roku. Jak zrobić domowe puree z dyni do mrożenia?
    ... czytaj dalej
  • Gęsie uda marynowane na słodko-ostro z cebulowo- śliwkową konfiturą
    Gęsie uda marynowane na słodko-ostro z cebulowo- śliwkową konfiturą
    Do czasu potrzebnego na przygotowanie dodaj kilka lub kilkanaście godzin na marynowanie mięsa w lodówce. Gęsina będzie krucha i aromatyczna. Idealnym dodatkiem do dania są kluski kładzione, na które przepis znajdziesz również poniżej. Smacznego!
    ... czytaj dalej
  • Galette z pieczoną papryką, cukinią i kozim serem
    Galette z pieczoną papryką, cukinią i kozim serem
    1. W rozgrzanym do 220 stopni piekarniku umieść papryki w całości, gałązki rozmarynu i czosnek - piecz aż papryki przypieką się tak, że w niektórych miejscach ich skórka będzie ciemna. Odstaw całość do ostudzenia. 2. Papryki obierz ze skórki, oddziel pestki i pokrój w paski. Czosnek obierz i rozgni...
    ... czytaj dalej
  • Grzanki z warzywami i serami Łomnickimi
    Grzanki z warzywami i serami Łomnickimi
    1. Chleb pokrój na kromki, każdą natrzyj obranym i lekko zmiażdżonym ząbkiem czosnku i skrop oliwą. 2. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj posiekane oregano, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (jeden ząbek) - dokładnie wymieszaj. 3. Cukinie umyj, osusz i przy pomocy obie...
    ... czytaj dalej
  • Brownie z truskawkami
    Brownie z truskawkami
    Czekolada i truskawki. Czy może być lepsze połączenie? A gdy brak jest w takim deserze białego cukru, tym lepiej! Nasze brownie jest słodkie dzięki czekoladzie i sproszkowanym daktylom. Do przygotownia tego ciasta będziesz potrzebować foremki ok. 20cm.
    ... czytaj dalej
  • Ryba pieczona w soli z tabbouleh z warzywami i ziołami
    Ryba pieczona w soli z tabbouleh z warzywami i ziołami
    1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do wystudzenia 2. Od ryby oddziel głowę. Wnętrze ryby wypełnij kilkoma plastrami cytryny oraz łodygami ziół. 3. Rybę wyłóż w formie do pieczenia wysypanej około centymetrową warstwą soli. Dokładnie przykryj rybę pozostałą solą. By ułatwić ...
    ... czytaj dalej
  • Frytki z batatów z piekarnika
    Frytki z batatów z piekarnika
    1. Nagrzej piekarnik do 220 st. (opcja grill lub góra-dół) 2. Umyj i obierz bataty. (Jeśli lubisz, możesz zostawić skórkę) 3. Pokrój je na średniej grubości frytki. 4. Obtocz je w oleju i przyprawach (pieprz, słodka papryka, czosnek, tymianek, rozmaryn) 5. Ułóż dość luźno na dużych blaszkach wył...
    ... czytaj dalej
  • Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą
    Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą
    Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad? Ciepła zapiekanka nasyci brzuchy gości i podbije ich podniebienia. Połączenie ostrego smaku chrzanu i łagodnej śmietanki jest idealne. Najważniejsza jednak jest ona - biała kiełbasa parzona. Spróbujesz naszego przepisu?
    ... czytaj dalej