WIELKANOC str. 2

  • Pieczeń rzymska inaczej
    Pieczeń rzymska inaczej
    Dziś miał być na obiad kurczak z porem i tymiankiem. Jakież było jednak moje zdziwienie, gdy po odmrożeniu kawałka mięsa mym oczom nie ukazał się żaden kurczak, a mielone z szynki. O kurczę! -krzyknąłem paradoksalnie ;)  i szybko zacząłem myśleć co by tu wykombinować na obiad. Greckie pulpety były n...
    ... czytaj dalej
  • Pascha wielkanocna
    Pascha wielkanocna
    Pascha to klasyczny wielkanocny specjał pochodzenia rosyjskiego. U nas w domu przygotowujemy ją od wielu już lat, każdej Wielkanocy. Można przyrządzić ją jednak także w innych porach roku, traktując jako sernik na zimno. A że jest pyszna, z pewnością na wielu stołach zagości właśnie poza świętami. S...
    ... czytaj dalej
  • Masło rzeżuchowe
    Masło rzeżuchowe
    Aby przygotować masło rzeżuchowe, musisz zacząć oczywiście od wyhodowania rzeżuchy. Tak więc przepis jest na 10 minut, ale musisz się do niego przygotować, co zajmie około tygodnia ;) Tyle czasu bowiem potrzebuje rzeżucha, by urosnąć z wysianych na wacie nasionek. Jak już do tego dojdzie, możesz wzi...
    ... czytaj dalej
  • Jajka faszerowane z łososiem
    Jajka faszerowane z łososiem
    Uwielbiam wędzonego łososia oraz jajka na twardo. A gdyby tak te dwie rzeczy połączyć? Żaden problem! Z pomocą przyszła mi koncepcja na jajka faszerowane, którą przedstawiam poniżej. Smacznego :) /Mateusz
    ... czytaj dalej
  • Żurek staropolski
    Żurek staropolski
    Słowiański specjał, znany nie tylko z kuchni polskiej, ale także jako danie naszych południowych i wschodnich sąsiadów. Nazwa natomiast pochodzi z języka niemieckiego, w którym słowo sür oznaczało po prostu coś kwaśnego (dziś słowo to ewoluowało w sauer)1. Żurek nie jest bardzo trudnym daniem, jedna...
    ... czytaj dalej