WIELKANOC str. 2
- Pieczeń rzymska inaczejDziś miał być na obiad kurczak z porem i tymiankiem. Jakież było jednak moje zdziwienie, gdy po odmrożeniu kawałka mięsa mym oczom nie ukazał się żaden kurczak, a mielone z szynki. O kurczę! -krzyknąłem paradoksalnie ;) i szybko zacząłem myśleć co by tu wykombinować na obiad. Greckie pulpety były n...... czytaj dalej
- Pascha wielkanocnaPascha to klasyczny wielkanocny specjał pochodzenia rosyjskiego. U nas w domu przygotowujemy ją od wielu już lat, każdej Wielkanocy. Można przyrządzić ją jednak także w innych porach roku, traktując jako sernik na zimno. A że jest pyszna, z pewnością na wielu stołach zagości właśnie poza świętami. S...... czytaj dalej
- Masło rzeżuchoweAby przygotować masło rzeżuchowe, musisz zacząć oczywiście od wyhodowania rzeżuchy. Tak więc przepis jest na 10 minut, ale musisz się do niego przygotować, co zajmie około tygodnia ;) Tyle czasu bowiem potrzebuje rzeżucha, by urosnąć z wysianych na wacie nasionek. Jak już do tego dojdzie, możesz wzi...... czytaj dalej
- Jajka faszerowane z łososiemUwielbiam wędzonego łososia oraz jajka na twardo. A gdyby tak te dwie rzeczy połączyć? Żaden problem! Z pomocą przyszła mi koncepcja na jajka faszerowane, którą przedstawiam poniżej. Smacznego :) /Mateusz... czytaj dalej
- Żurek staropolskiSłowiański specjał, znany nie tylko z kuchni polskiej, ale także jako danie naszych południowych i wschodnich sąsiadów. Nazwa natomiast pochodzi z języka niemieckiego, w którym słowo sür oznaczało po prostu coś kwaśnego (dziś słowo to ewoluowało w sauer)1. Żurek nie jest bardzo trudnym daniem, jedna...... czytaj dalej