Żurek staropolski

Żurek staropolski

  • Średni
  • 6 osób
  • 30 min.
  • 100 min.

Słowiański specjał, znany nie tylko z kuchni polskiej, ale także jako danie naszych południowych i wschodnich sąsiadów. Nazwa natomiast pochodzi z języka niemieckiego, w którym słowo sür oznaczało po prostu coś kwaśnego (dziś słowo to ewoluowało w sauer)1. Żurek nie jest bardzo trudnym daniem, jednak wymaga sporo cierpliwości. Na pewno nie jest to danie, które przygotujecie na godzinę przed wizytą niezapowiedzianych gości ;) A najlepiej i tak smauje na drugi dzień. Jeśli więc macie plan zrobić wrażenie niedzielnym obiadem na rodzinie, weźcie się za żurek już w sobotę! A zatem do dzieła :)


Przygotowanie

Wywar (tym razem mięsny, jednak dla wegetarian polecamy wersję z wywaru warzywnego):

  1. Mięso w całości zalej wodą.
  2. Dodaj ziele angielskie, kulki pieprzu, liście laurowe, 3 ząbki czosnku, pietruszkę.
  3. 1 średnią cebulę (lub pół dużej) opal nad palnikiem gazowym, tak aby w kilku miejscach była wręcz przypalona, wrzuć do wody z mięsem.
  4. Zagotuj całość i zmniejsz ogień i gotuj dalej, pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez ok. 60-70 minut.
  5. W trakcie gotowania możesz uzupełniać wywar delikatnie wodą, tak aby zawsze było jej ok 1,5l. Pamiętaj, aby ostatnią dolewkę zrobić najpóźniej na 20 minut przed końcem gotowania. Pod przykryciem, na wolnym ogniu, wody jednak nie powinno znacząco ubywać, więc z dolewkami należy uważać, aby za bardzo nie rozwodnić wywaru. Jeśli w końcowym rozrachunku zostanie Tobie około 1,2l wywaru to będzie OK :)
  6. Przed końcem gotowania dodaj sól lub sos sojowy.

Wsad:

  1. W czasie, gdy będziesz przygotowywać wywar, możesz zabrać się za "wsad" czyli to co nada żurkowi miły aromat (oczywiście w wersji dla mięsożerców ;) ).
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę średniej wielkości, odłóż na bok.
  3. Kiełbasę pokrój w kostkę.
  4. 1 średnią cebulę (lub pół dużej) pokrój w plastry, a je dodatkowo na pół.
  5. Zeszklij cebulę na oleju, dodaj kiełbasę. Smaż do zrumienienia kiełbasy, mieszając od czasu do czasu, by nie przypalić składników.

Wszystko w jednym garnku:

  1. Wywar mięsny odcedź.
  2. Dodaj do niego ziemniaki, cebulę z kiełbasą i zakwas.
  3. Gotuj 40 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  4. W połowie gotowania dodaj 2 zgniecione ząbki czosnku, majeranek i świeżo zmielony pieprz.
  5. W szklance rozrób śmietanę z wodą i mąką. Dodaj 4 łyżki gorącej zupy, rozmieszaj, by nie było grudek.
  6. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj mąkę z wodą i zupą - wlewając ją powoli i cały czas energicznie mieszając. Nie przerywając mieszania, doprowadź do wrzenia i gotuj do końca planowanego czasu.

Właśnie powstał Twój pierwszy żurek z ekoj.pl, wg przepisu Mateusza :D Pamiętaj - najlepszy jest na drugi dzień!

Możesz też kupić gotowy żurek w naszym sklepie - KLIK

1http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBur


Pin It


Komentarze

  • Mateusz
    / wtorek, 2014-09-16 14:01
    W punkcie 1. "Wszystko w jednym garnku":
    "1. Wywar mięsny odcedź.
    2. Dodaj do niego ziemniaki, cebulę z kiełbasą i zakwas."
    Ja mięskiem z wywaru częstuję czworonoga, jednak można je pokawałkować i dodać do zupy. Osobiście nie przepadam za takim rozwiązaniem, ale jak najbardziej będzie ono prawidłowe :)
  • / wtorek, 2014-09-16 13:27
    No a kiedy dodac zakwas? I co z miesem z wywaru?
  • / piątek, 2012-09-14 21:55
    Właśnie się zabieram za gotowanie! Trzymajcie kciuki :-)