naturalnie

bez chemii

bez E dodatków

Produkty zdrowej kuchni

  • Co jeść przy wzmożonym wysiłku umysłowym?
    Co jeść przy wzmożonym wysiłku umysłowym?
    Podstawą diety przy wzmożonym wysiłku umysłowym są orzechy, które regulują działanie układu nerwowego. Doskonale uzupełniają zapotrzebowanie na magnez i witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, a także niwelują skutki długotrwałego stresu, który często towarzyszy w pracy. Orze...
    ... czytaj dalej
  • Co jeść, gdy dopadnie nas przeziębienie?
    Co jeść, gdy dopadnie nas przeziębienie?
    Dieta stosowana przy przeziębieniu i obniżeniu odporności powinna być lekkostrawna, aby nadmiernie nie obciążać osłabionego już organizmu. Wraz z pożywieniem powinny być dostarczone wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zobacz jakie menu proponuje dietetyk Katarzyna Koneczna.
    ... czytaj dalej
  • Dieta wspomagająca prawidłową pracę jelit
    Dieta wspomagająca prawidłową pracę jelit
    Dieta w chorobach jelit odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ od jednostki chorobowej, typowych objawów (zaparcia, biegunka), chorób współistniejących i stanu chorego zależy dobór potraw i produktów. W leczeniu dietoterapeutycznym wykorzystuje się zróżnicowane działanie pokarmów na perystaltykę jeli...
    ... czytaj dalej
  • 7 zastosowań oliwy z oliwek poza kuchnią
    7 zastosowań oliwy z oliwek poza kuchnią
    Oliwę z oliwek stosujemy przede wszystkim w kuchni – głównie do sałatek, czy do smażenia. Można ją jednak wykorzystać na kilka innych sposobów i dlatego warto ją mieć zawsze w kuchennej szafce.
    ... czytaj dalej
  • Lecznicze właściwości soku z granatu
    Lecznicze właściwości soku z granatu
    Od wieków ludzie nie ustają w poszukiwaniach eliksiru młodości, cudownego leku na starość. Cudów może i nie ma, ale natura podsuwa nam sok z granatów.
    ... czytaj dalej
  • Powrót do przeszłości – czyli domowy wypiek chleba
    Powrót do przeszłości – czyli domowy wypiek chleba
    Chleby na półkach w sklepach kuszą swoją różnorodnością. Są ciemne, z ziarnami, light, ziemiańskie, sarmackie, wiejskie, chłopskie – ale w składzie nie są już takie swojskie. Ci, co czytają etykiety coraz chętniej szukają alternatywy i pieką. A jak już raz upieką, to przestać nie mogą…
    ... czytaj dalej
  • Jedzmy sezonowe warzywa
    Jedzmy sezonowe warzywa
    Jedzmy zdrowo, jedzmy sezonowo. Bo w sezonowych warzywach znajdziemy moc witamin. Świeżo zebrane, niekonserwowane chemicznie, a co najważniejsze polskie, lokalne dostarczą niezbędnych składników odżywczych i bogactwo smaków.
    ... czytaj dalej
  • Miody cz.1 Miody polskie
    Miody cz.1 Miody polskie
    Miody kojarzą się nam z zimową porą, przeziębieniem, ulgą w bólu gardła. Czy zatem warto interesować się nimi latem? A jeśli tak, to jaki miód wybrać? W Polsce, co jak co, ale wybór miodów jest duży. Są miody nektarowe i spadziowe, a wśród nich cała paleta smaków. Nie dajmy tylko wyprzeć  polskich m...
    ... czytaj dalej