naturalnie

bez chemii

bez E dodatków

Produkty zdrowej kuchni

  • 10 produktów niezbędnych w każdej kuchni
    Na pewno zastanawialiście się kiedyś - "Czego w mojej kuchni nigdy nie może zabraknąć?", szczególnie przy okazji kiedy gotując akurat skończyła się oliwa do sałatki lub mąka na naleśniki. Otóż są produkty, bez których trudno się obyć. Przygotowaliśmy taki kuchenny niezbędnik. Możecie go wydrukować...
    ... czytaj dalej
  • Wybieramy dobry sos sojowy
    Wybieramy dobry sos sojowy
    Coraz bardziej lubimy kuchnię azjatycką. Sushi, miso, shoyu, wasabi – nie są już obco brzmiącymi nazwami, a produktami, które często goszczą w naszej kuchni. Sos sojowy wypiera rodzimą maggi. I dobrze! Ale sos sosowi nie równy. Kupując sos za 5 złotych nie liczmy, że dostaniemy naturalnie ferment...
    ... czytaj dalej
  • Co jeść przy wzmożonym wysiłku umysłowym?
    Co jeść przy wzmożonym wysiłku umysłowym?
    Podstawą diety przy wzmożonym wysiłku umysłowym są orzechy, które regulują działanie układu nerwowego. Doskonale uzupełniają zapotrzebowanie na magnez i witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, a także niwelują skutki długotrwałego stresu, który często towarzyszy w pracy. Orze...
    ... czytaj dalej
  • Co jeść, gdy dopadnie nas przeziębienie?
    Co jeść, gdy dopadnie nas przeziębienie?
    Dieta stosowana przy przeziębieniu i obniżeniu odporności powinna być lekkostrawna, aby nadmiernie nie obciążać osłabionego już organizmu. Wraz z pożywieniem powinny być dostarczone wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zobacz jakie menu proponuje dietetyk Katarzyna Koneczna.
    ... czytaj dalej
  • Dieta wspomagająca prawidłową pracę jelit
    Dieta wspomagająca prawidłową pracę jelit
    Dieta w chorobach jelit odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ od jednostki chorobowej, typowych objawów (zaparcia, biegunka), chorób współistniejących i stanu chorego zależy dobór potraw i produktów. W leczeniu dietoterapeutycznym wykorzystuje się zróżnicowane działanie pokarmów na perystaltykę jeli...
    ... czytaj dalej
  • 7 zastosowań oliwy z oliwek poza kuchnią
    7 zastosowań oliwy z oliwek poza kuchnią
    Oliwę z oliwek stosujemy przede wszystkim w kuchni – głównie do sałatek, czy do smażenia. Można ją jednak wykorzystać na kilka innych sposobów i dlatego warto ją mieć zawsze w kuchennej szafce.
    ... czytaj dalej
  • Lecznicze właściwości soku z granatu
    Lecznicze właściwości soku z granatu
    Od wieków ludzie nie ustają w poszukiwaniach eliksiru młodości, cudownego leku na starość. Cudów może i nie ma, ale natura podsuwa nam sok z granatów.
    ... czytaj dalej
  • Powrót do przeszłości – czyli domowy wypiek chleba
    Powrót do przeszłości – czyli domowy wypiek chleba
    Chleby na półkach w sklepach kuszą swoją różnorodnością. Są ciemne, z ziarnami, light, ziemiańskie, sarmackie, wiejskie, chłopskie – ale w składzie nie są już takie swojskie. Ci, co czytają etykiety coraz chętniej szukają alternatywy i pieką. A jak już raz upieką, to przestać nie mogą…
    ... czytaj dalej